Procuror de la Parchetul Olt, cercetat pentru luare de mită și favorizarea făptuitorului. Un afacerist a fost reținut în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul DGA - Serviciul Judeţean Dolj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de lângă Curtea de Apel Craiova, au efectuat mai multe percheziții într-un dosar în care sunt implicați un procuror din Olt, un ofițer de poliție și afaceriști.

Ofițerii DGA au descins la opt adrese din Olt și Dolj FOTO: arhiva/Adevărul
Ofițerii DGA au descins la opt adrese din Olt și Dolj FOTO: arhiva/Adevărul

Polițiștii din cadrul DGA și procurorii Parchetului Curții de Apel Dolj au fost însoțiți de polițiști ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, descinzând marți, 12 martie 2024, la opt adrese din Slatina și Craiova. În dosar sunt cercetați un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt (conform surselor Adevărul este vorba de procurorul Claudiu Negrilă), un ofițer de poliție (fostul șef al IPJ Olt Mihai Mihalache, în prezent șeful Poliției Slatina) și trei afaceriști.

Procurorul de la Parchetul Olt este cercetat pentru luare de mită în formă continuată, favorizarea infractorului și divulgarea de informații din dosar. Procurorului i s-ar fi achitat bilete de avion și i s-ar fi dat spre folosință un autoturism, privilegiile fiindu-i oferite de afaceriști cercetați pentru evaziune fiscală.

Iată ce a transmis DGA cu privire la acuzațiile care i se aduc procurorului cercetat în acest dosar:

– luare de mită în formă continuată, raportat la faptul că, în perioada noiembrie – decembrie 2023, a acceptat achitarea unor servicii de transport aerian şi a folosit în interes personal un autoturism, de la două persone, administratori de societăţi comerciale, cercetate pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni într-un dosar penal aflat în instrumentarea sa;

– trei infracţiuni de favorizarea făptuitorului, raportat la faptul că, în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2024, deşi se afla în stare de incompatibilitate, a instrumentat şi soluţionat, prin clasare, două dosare penale în care erau cercetaţi, pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni, trei prieteni de-ai săi  – administratori de societăţi comerciale, iar, în perioada mai 2022 – prezent, a păstrat în instrumentare un dosar penal în care era cercetat un alt prieten;

 folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, raportat la faptul că, în luna decembrie 2023, acesta a dispus xerocopierea unui dosar penal şi a înaintat aceste xerocopii către o persoană fizică neautorizată;

 abuz în serviciu, raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, a înţeles să se folosească de calitatea sa, de cunoştinţele sale juridice şi experienţa sa profesională pentru a afecta cursul unui dosar civil aflat pe rolul instanţelor de judecată, în care era parte un ofiţer de poliţie”, a comunicat DGA despre acuzațiile care i se aduc procurorului.

Ofițerul de poliție este acuzat la rândul său că a instigat la abuz în serviciu, „raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, l-a determinat pe procurorul în cauză să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a se întocmi şi înregistra la acesta în lucru un dosar penal, de natură să suspende judecata într-un dosar civil, în care ofiţerul de poliţie era parte”, mai spun reprezentanții DGA.

Alți trei afaceriști sunt cercetați în acest dosar, unul dintre aceștia fiind și reținut. Primii doi administratori de firmă sunt cercetați pentru dare de mită în formă continuată, „raportat la faptul că, în perioada noiembrie – decembrie 2023, au achitat contravaloarea unor servicii de transport aerian şi au încredinţat spre folosire un autoturism procurorului, în instrumentarea căruia se afla un dosar penal în care aceştia erau cercetaţi pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni”, se mai menționează în comunicatul DGA.

Cel de-al treilea administrator a fost și reținut pentru 24 ore „pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, i-a înmânat unui ofiţer de poliţie, autorizat în cauză ca investigator cu identitate reală, sumele de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei, în acelaşi scop, al direcţionării în favoarea sa a cercetărilor într-un dosar penal”, spune DGA.

În data de 13.03.2024, Curtea de Apel Craiova şi-a însuşit propunerea de arestare preventivă înaintată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova faţă de acest inculpat şi a dispus arestarea sa preventivă pe o durată de 30 de zile.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de sprijinul I.G.P.R. – D.O.S – Brigada de Operaţiuni Speciale Craiova și Brigada de Operaţiuni Speciale Bucureşti.

„Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai menționează în comunicatul DNA.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite