Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, anunţă CNCAV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin covid pandemie lume 2021 foto shutterstock

La nivelul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotrivaCOVID-19 (CNCAV), a fost aprobată instrucţiunea privind vaccinarea în situaţii speciale, cu vaccin de tip ARNm.

Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

„Pentru situaţiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce se întâmplă în cazul unui şoc anafilactic

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin

tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana

programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin

modalităţile deja cunoscute pentru programarea iniţială. 

Pentru situaţiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puţin de 21

de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel. Grupul de comunicare al CNCAV.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite