Precupeața care își cheamă clienții în versuri: „Cu ceapă și cu spanac, de boală tu ai uitat”

0
Publicat:

Mama Lenuța, precupeață din Băleni, Dâmbovița, își îndeamnă clienții să cumpere verdețuri și legume proaspete în versuri, pentru a scăpa de boli și pentru a ține doctorul departe.

Mama Lenuța spune că legumele sunt pline de vitamine și ne scapă de răceli. FOTO: Mama Lenuța
Mama Lenuța spune că legumele sunt pline de vitamine și ne scapă de răceli. FOTO: Mama Lenuța

Legumicultorii din renumita localitate Băleni din Dâmboviţa au trudit în ultimele luni pentru a avea ce pune pe tarabe acum, în perioada rece.

Fie că le consumaţi ca atare sau vreţi să le muraţi, legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, spun producătorii.

Mama Lenuţa, pe numele său adevărat Elena Dinu, are 71 de ani. Alături de rudele sale crește legume pe o suprafață de 5.000 de mp de solarii şi 15.000 de mp de teren agricol. Toată familia lucrează în agricultură, producând legume de sezon pe care le comercializează, în stare proaspătă, în Piaţa Centrală din Ploieşti.

Mama Lenuța ne învață în versuri ce să mâncăm ca să fim sănătoși tun și verzi ca bradul:

Dacă gâtul îți răcește,

Iar tusea te necăjește

O ridiche și un praz

Și ai scăpat de necaz!

Dacă nu îmi dai crezare

Vino'n piață, frățioare,

Cu ceapă și cu spanac,

De boală tu ai uitat!

Iar dacă te rătăcești

<Te întorci, ca la PLOIEȘTI>

La giratoriu cel mare,

Vezi Ceasul de la HALELE CENTRALE!

Piața este pentru toți,

Bunici, copii și nepoți,

Vitaminele consumate

Țin doctorii, departe.....”.

Agricultorii au însămânţat terenurile în urmă cu 40-50 de zile, iar acum încep să culeagă roadele. Trufandalele de toamnă pot fi găsite în pieţele din toată ţara. Ridichii negre, sfeclă, gulii, salata, ridichii de lună, ceapă verde, toate sunt pline de vitamine şi sunt o reală încântare în farfurii.

Cele mai multe verdețuri cresc în atmosferă controlată, în solarii, așa că legumicultorii din Băleni sunt afectați într-o măsură mică de schimbările climatice sau de intemperii.

La Băleni găsim, încă, roșii cu gustul de altădată. Producătorii se laudă cu roşiile lor, despre care spun că au gustul de odinioară, pentru că nu sunt pline de substanţe care garantează o creştere artificială şi, mai ales, spun ei - sunt produse cu multă dragoste.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite