FOTO Lenuţa din Băleni, agricultoarea ajunsă vedetă pe Facebook, invitată la Alba Iulia să le arate românilor colecţia personală de costume populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lenuţa din Băleni, în mijlocul românilor, la srăbătoarea de Centenar
Lenuţa din Băleni, în mijlocul românilor, la srăbătoarea de Centenar

Lenuţa din Băleni, bunicuţa care este în pas cu moda şi îşi promovează legumele pe Facebook, este şi o mare păstrătoare a portului tradiţional românesc. Are cea mai mare colecţie de costume populare din localitatea în care trăieşte, vechi de zeci de ani, unele primite de la mama şi bunica sa, dar şi făurite de ea şi fetele sale.

De Centenar, Elena Dima a fost chemată la Alba Iulia pentru a-şi prezenta colecţia de costume populare după ce organizatorii manifestărilor de 1 decembrie au citit articolul din Adevărul, care o prezenta pe femeie şi pasiunea sa pentru reţelele sociale. Are peste 30 de costume, unul mai frumos decât altul.

lenuta din baleni

„Am fost invitat de onoare la Alba Iulia. Ne-am prezentat cu costumele noastre populare. cel mai vechi costum al meu este o cămaşă ţesută la război care are aproape 100 de ani. Apoi urmează modelele mai noi cusute cu acul”, spune bătrâna.

Atât de mult iubeşte portul tradiţional românesc, încât nu s-a despărţit de el nici la nuntă. GALERIE FOTO!

„Imi este tare drag costumul popular. Am fost mireasă îmbrăcată în el. Nu l-am mai îmbrăcat de atunci pentru că nu mai intru în el, eram mai suplă atunci”, mai spune Lenuţa din Băleni.

Zestrea este întreţinută şi îmbunătăţită permanent de fetele şi nepoatele sale. „Avem cu ce să ne mândrim şi noi suntem foarte patrioţi. Avem costume cu care mergem la biserică, duminica, atât de băieţi cât şi de fetiţe. Unele sunt făcute de noi, altele sunt primite zestre”, spune Gheorghiţa Radu, una dintre fetele sale.

lenuta din baleni

Elena Dima a înţeles că toată treaba o face reclama, aşa că şi-a făcut pagină de Facebook, dar şi un site unde îşi promovează produsele gustoase. O ajută şi copiii - şase la număr, dar şi nepoţii, atât cu tehnologia, cât şi la muncă, în solarii. 

Decizia a a-şi deschide un cont de Facebook a fost luată în urmă cu trei ani, după ce au fost daţi afară dintr-o piaţa din Ploieşti, neavând unde să-şi vândă marfa. 

lenuta din baleni

„Am nimerit într-o parcare, uitaţi de lume. Pentru că eram disperaţi şi nu ştiam unde să ne vindem marfa, am decis să ne facem promovare pe internet, să afle lumea de noi şi să vină să cumpere legume direct de la noi. Mama mea a îmbrăţişat imediat ideea şi am făcut o pagina de Facebook. Avem peste 2.000 de următoritori şi lumea deja ştie de Lenuţa din Băleni şi ne caută la Ploieşti, acolo unde vindem mereu. Noi, copiii, îi administrăm pagina, dar înainte de orice postare ne consultăm, ne punem de acord”, spune Mirela Zorilă, fata sa.

Mama Lenuţa, aşa cum i se spune în comuna Băleni, produce tot felul de verdeţuri şi legume, de cea mai bună callitate, în funcţie de sezon.

lenuta din baleni
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite