Mii de muncitori străini ar urma să fie angajaţi în România. Ce facilităţi le oferă un parc industrial din sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Parcului Industrial Moreni fac ultimele retuşuri pentru a-i primi pe străini. FOTO. Facebook
Angajaţii Parcului Industrial Moreni fac ultimele retuşuri pentru a-i primi pe străini. FOTO. Facebook

România se pregăteşte să aducă mii de muncitori din India, Thailanda sau Bangladesh, iar marii angajatori oferă chiar facilităţi în plus pentru aceştia, la care muncitorii români nu au acces, pentru moment.

Lipsa forţei de muncă reprezintă principala problemă cu care societăţile comerciale din interiorul Parcului Industrial Moreni, din judeţul Dâmboviţa, se confrună de ani buni. Pentru că au încercat toate abordările, dar fără rezultat, acestea vor aduce muncitori din afara ţării.

Aproape o sută de străini vor fi angajaţi în perioada imediat următoare la Moreni, iar parcul le pune la dispoziţie inclusiv locuri de cazare.

„Majoritatea firmelor din parcul nostru au nevoie de forţă de muncă, însă nu găsesc oameni, motiv pentru care în perioada imediat următoare, în cadrul societăţilor din interiorul Parcului Industrial Moreni, îşi vor face prezenta lucrătorii străini. În sprijinul societăţilor vom veni cu spaţii de cazare pentru aceşti angajaţi. Avem o clădire, căreia nu îi putem schimba destinaţia, aşa că am hotărât să o amenajăm, iar cei veniţi de peste hotare, să locuiască aici”, a spus Gabriel Purcaru, directorul Parcului Industrial Moreni.

În urmă cu un an, Parcul avea aproximativ 800 de angajaţi, iar astăzi nummărul lor se apropie de 1.000. În ritmul acesta ar putea ajunge la 1.100 în câteva luni. 

Gabriel Purcaru

Gabriel Purcaru, directorul Parcului Industrial Moreni. FOTO. Facebook

„De asemenea, am reuşit să creştem şi numărul societăţilor din cadrul parcului, de la 41 la 52. Lucrurile nu au fost deloc uşoare, mai ales că am trecut printr-o perioadă grea din punct de vedere sanitar şi economic”, mai spune Gabriel Purcaru.

În cadrul Parcului se va deschide în curând şi o clinică medicală, cu specialişti cardiologi, care va colabora cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Despre Parcul Industrial Moreni

Parcul Industrial Moreni a fost înfiinţat în anul 2002 şi reprezintă o structură de afaceri în care se desfăşoară activităţi economice de producţie industrială şi servicii. Are o suprafaţă totală de 252.266 metri pătraţi, iar suprafaţa construită se ridică la peste 32.000 de metri pătraţi, constând în hale industriale, spaţii administrative, depozite acoperite şi depozite în aer liber. De asemenea, dispune de o zonă de 5,8 hectare de  „greenfield”.

Societăţile prezente acolo au activităţi care mai de care mai diversificate, cum ar fi confecţiile textile şi  matriţe şi piese finite pentru industria de automobile, fabricarea de mobilier, confecţii metalice la construirea bărcilor de agrement. De asemenea, acolo se mai fac reparaţii ale motoarelor electrice, reparaţii ale utilajelor petroliere, dar se efectuează şi mentenanţa echipamentelor specifice activităţilor de foraj.

Porţi deschise pentru zeci de mii de lucrători străini

Bangladesh se pregăteşte să trimită sute de muncitori în România, după ce a trimis, deja, mai bine de 1.000 de lucrători. Ultimele date venite de la Guvernul României arată că numai în Bucureşti ar urma să fie recrutaţi aproximativ 40.000 de străini.

Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini. Dacă în 2021 au putut intra în ţără 25.000 de muncitori străini, acum, numărul lor creşte la 100.000.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au ajuns să muncească în Dâmboviţa locuitori din Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Turcia sau China

Angajări record de muncitori străini în România: Salariile sunt şi de 3 ori mai mari decât în ţările lor

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite