Angajări record de muncitori străini în România: Salariile sunt şi de 3 ori mai mari decât în ţările lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dacă până în prezent domeniul construcţiilor domina detaşat cifrele generate de angajarea forţei de muncă străine în România, în 2022 domeniile HoReCa şi service-uri auto au înregistrat o creştere spectaculoasă a numărului de personal din Asia contractat.

„Anul acesta observăm că antreprenorii români au căpătat o încredere şi mai mare în forţa de muncă străină şi că au început să se pregătească din timp pentru sezonul estival, prin intermediul personalului din Asia. Agenţia noastră a înregistrat o creştere cu 20% a solicitărilor primite pentru recrutarea de angajaţi străini pentru HoReCa, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce se poate spune şi despre domeniul auto, unde mecanicii din ţările asiatice au devenit foarte apreciaţi şi căutaţi”, a declarat pentru „Adevărul” Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia. 

Motivul principal pentru care majoritatea muncitorilor străini preferă să vină în România îl reprezintă banii, salariile de la noi din ţară ajungând să fie chiar şi de trei ori mai mari decât ar fi putut câştiga în ţara de origine. Astfel, personalul străin este motivat să lucreze în ţară şi are stabilitatea oferită de contractul de angajare. „Aici, salariile sunt de două sau chiar trei ori mai mari, în unele cazuri, decât ar fi putut câştiga aceşti muncitori în ţările de origine, ceea ce bineînţeles că îi motivează. Un avantaj clar contractual, îl mai reprezintă şi asigurarea de cazare şi masă de către angajator", a completat Yosef Gavriel Peisakh.

În ceea ce priveşte motivele angajatorilor de a opta pentru importul forţei de muncă, pe primul loc se clasează nevoia antreprenorilor de personal stabil, în contextul migraţiei masive a personalului român şi determinarea angajaţilor din Asia de a performa cât mai bine la locul de muncă, pentru a-şi putea întreţine familiile lăsate în urmă.

Filipine şi Indonezia sunt ţările care în ultima perioadă au livrat un număr foarte mare de muncitori străini în România, teritorii în care în momentul de faţă procesarea vizelor de muncă se face mai rapid şi nu se ajunge la un termen de aşteptare de 8 luni, cum este cazul altor state din Asia.

Work From Asia este una dintre cele mai importante agenţii de recrutare a personalului din Asia în România, o companie care încă din 2010 livrează forţă de muncă străină pentru aproape orice domeniu de business. Aria de acoperire a serviciilor companiei vizează aducerea de muncitori străini pentru: HoReCa, agricultură şi zootehnie, construcţii, service-uri auto, personal domestic (bone, menajere, şoferi), precum şi domeniul confecţiilor şi al textilelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite