Cum au ajuns să muncească în Dâmboviţa locuitori din Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Turcia sau China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
100 de cetăţeni din Vietnam, Nepal sau Sri Lanka au fost angajaţi la abatorul din Periş, din comuna dâmboviţeană Niculeşti. FOTO: anunţul.ro
100 de cetăţeni din Vietnam, Nepal sau Sri Lanka au fost angajaţi la abatorul din Periş, din comuna dâmboviţeană Niculeşti. FOTO: anunţul.ro

Lipsa forţei de muncă se simte acut în Dâmboviţa. În timp ce mulţi aşteaptă ajutorul social sau preferă job-urile din marile oraşe, patronii care au afaceri la în comunităţile rurale abia găsesc oameni cu care să lucreze. Aşa se face că în Dâmboviţa au ajuns să muncească cetăţeni din Vietnam, Sri Lanka, Nepal, China sau Turcia.

100 de cetăţeni din Vietnam, Nepal sau Sri Lanka au fost angajaţi la abatorul din Periş, din comuna dâmboviţeană Niculeşti. 

„Eu nu am mai auzit pe unul care să vrea un loc de muncă de foarte mult timp. La noi, în comună, nu mai găseşti pe cineva dispus să-şi dorească un loc de muncă. Acesta este şi motivul pentru care cei de la abatorul de porci, care funcţionează pe raza localităţii noastre, au fost nevoiţi să-şi aducă muncitori din Vietnam sau Sri Lanka. Unii au fugit, dar au fost prinşi pe la Satu Mare, iar alţii s-au pierdut. Cei prinşi au fost trimişi acasă, li s-a plătit avionul, pentru că aşa este obligaţia contractuală”, a declarat primarul comunei Niculeşti, Dorinel Soare.

Edilul spune că cei mai mulţi tineri din Niculeşti au locuri de muncă în marile centre comerciale din Bucureşti, unde câştigă aproximativ 1.500 – 2.000 de lei pe lună, plus transport şi bonuri de masă.

muncitori străini

Arctic Găeşti

De asemenea, la Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, turcii sunt cei care suplimentează numărul angajaţilor.

,,Avem în vedere dinamica forţei de muncă din judeţul Dâmboviţa, pentru că au început  să apară foarte mulţi cetăţeni din afara UE care lucrează la diferite societăţi comerciale din judeţul Dâmboviţa. Aici pot aminti o societate care are sediul la Niculeşti, unde lucrează deja 100 de cetăţeni din străini, de SC ARCTIC Găeşti care are foarte mulţi cetăţeni de origine turcă’’, a spus inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, ing. Marius Lixandru.

Pe lângă acestea mai sunt şi societăţi unde lucrează salariaţi din Sri Lanka sau Vietnam, cu un număr mai mic de cetăţeni străini.

La fabrica de frigidere din Găeşti, de exemplu, lucrează peste 100 de turci, dar şi 30 de chinezi, angajaţi la o firmeă ce lucrează pentru producătorul de electrocasnice.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite