FOTO Cum să umpli masa de Crăciun cu trufandale româneşti. Agricultor: „Tot ce am în solar este bun de dus la piaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a venit frigul, legumicultorii din Băleni (Dâmboviţa), unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, s-au orientat rapid către producţia de verdeţuri. Pare o afacere profitabilă, pentru că în post se caută legumele crude, însă preţurile nu sunt la nivelul la care şi-ar fi dorit producătorii.

image

După ce au terminat recoltele de ardei şi roşii din sere, ţăranii din Băleni s-au reorientat către verdeţuri. Iulian Anghel este unul dintre producătorii din comuna dâmboviţeană Băleni care are solariile pline cu trufandale în această perioadă. Salată verde, ridichi de lună, ceapă şi usturoi verde, toate proaspete şi crescute natural, le duce la piaţă în oraşul Pucioasa.

“După cultura de roşii am semănat verdeţurile. Am avut şi grijă de ele şi ne-a ajutat şi clima, pentru că am avut o toamnă foarte caldă. Avem ridichi, salată creaţă, ceapă verde şi salată rotudă. Ele au nevoie de o temperatură de peste 25 de grade. Trebuie să avem mare grijă de ele. Mai aerisim din când în când şi udăm. La toate acestea se adaugă multă muncă. Trebuie curăţat terenul şi semănat. Tot ce am în solar am semănat la începutul lunii septembrie, iar acum sunt bune de dus la piaţă”, a spus Iulian Anghel, agricultor Băleni.

Agricultorii au investit bani mulţi în centrale electrice sau pe lemne pentru sere, care vor merge la foc continuu în perioada imediat următoare.  

“Ar trebui să începem să recoltăm, dar ne mişcăm în funcţie de anotimp. Am pus verdeaţă pe 500 de metri pătraţi. Avem salată, pe care o vom recolta în vreo două săptămâni. Cu ridichile vom merge la piaţă în februarie. Noi protejăm culturile cu o folie, cu care le învelim. Avem verdeaţă toată iarna. Salata creşte la o temperatură de peste 25 de grave”, spune Petre Stoenescu, un alt agricultor.

image

Deşi par legume de lux în această perioadă, pentru că trufandalele se găsesc mai mult în primăvară, verdeţurile se vând la preţuri de nimic la tarabe, iar agricultorii nu prea îşi scot investiţia făcută. 

Preţurile sunt de 1,5 lei pentru ridichi, 1 leu pentru ceapă, 2,5 lei pentru salată şi 1 leu pentru o legătură de ceapă verde. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite