Centru de evaluare pediatrică la Spitalul Târgoviște, pentru copiii afectați de viroze respiratorii
0Creșterea cazurilor de viroze respiratorii i-a îngrijorat pe responsabilii sanitari din Dâmbovița. La Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a fost deschis un centru de evaluare pediatrică pentru copiii afectați.
De trei zile a fost deschis, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgoviste, un centru de evaluare pediatrică, ce va asigura asistență medicală copiilor cu viroze respiratorii.
Centrul de evaluare pediatrică va funcționa de luni până vineri, în intervalul orar 14.00-18.00, iar în weekend și sărbători legale va fi deschis între orele 8.00 și 16.00. Medicii speră ca acest centru să reducă mult aglomerația și timpul de așteptare de la UPU Târgoviște.
„Pacienții se vor adresa inițial medicului de familie care după examinarea clinică, dacă consideră necesar, va elibera bilet de trimitere către Centrul de evaluare pediatrică, unde se va face evaluarea clinică, imagistică și biologică, după caz, în regim de spitalizare de zi. În afară orelor de program ale medicilor de familie, pacienții cu simptomatologie specifică se pot adresa și celor două centre de permanentă din județ: Răcari și Gură Șuții”, a precizat directorul DSP Dâmbovița, Sorin Stoica.
Creșteți imunitatea copiilor
Pe de altă parte, pentru evitarea îmbolnăvirilor în rândul copiilor este necesară creșterea imunității.
„Imunitatea are moduri diferite de a ne împiedica să ne îmbolnăvim. În primele luni de viață deosebit de importantă este imunitatea câștigată de la mamă și alăptarea la sân. După vârsta de 6 luni bebelușul începe să își dezvolte imunitatea proprie, dar până la vârsta de un an există un risc mai mare de face infecții. Sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate, însă primii trei ani de viață sunt cei mai importanți în progresul lui. Atunci sistemul imunitar învață să se lupte cu diferite boli. Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja copilul de infecții, așadar, de a-l ajuta să rămână sănătos”, spune pediatrul Felix Georgescu.
Sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate, însă primii trei ani de viață sunt cei mai importanți în progresul lui.
O alimentație echilibrată și sănătoasă - respectarea meselor principale, alimente bogate nutrițional și de calitate, bogate în vitamine și minerale, un somn de calitate, interacțiunea treptată cu natura sunt alte câteva metode de a crește, treptat, imunitatea celor mici.
Primele cazuri de Flurona
La Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București au apărut primele cazuri de Flurona – dublă infecție: atât cu SARS-CoV-2, cât și cu virus gripal.
Simptomatologia este zgomotoasă - atrag atenția infecționiștii. Copiii sub 5 ani și vârstnicii cu boli cronice sunt categoriile cele mai vulnerabile.
Pentru anumiți pacienți, prognosticul poate fi rezervat. Este anunțul făcut de medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.
„Însumarea se referă și la riscul mai mare de a avea complicații pulmonare cu insuficiență respiratorie, dar nu numai pulmonare. Și, de aici, evoluția ar putea fi nefavorabilă. Suntem în plin sezon de gripă și de alertă epidemică foarte apropiată de epidemie, probabilitatea ca în viitorul apropiat – adică ianuarie cu maximă intensitate și februarie – să avem cele două virusuri concomitente, există”, explică dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.