O statuie a lui Ştefan cel Mare din Suceava a fost vandalizată. Sabia domnitorului a fost smulsă de pe soclu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

La doar câteva luni după restaurare, statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare, care se află în parcul Şipote din municipiul Suceava, a fost vandalizată. Persoane necunoscute au smuls o sabie de pe basorelieful aplicat pe soclu, care redă o scenă din lupta de la Vaslui. Poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugere, însă este greu de crezut că autorul va fi identificat, pentru că zona nu este supravegheată video.

Statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare, din parcul Şipote al Sucevei, a fost vandalizată după nici jumătate de an de la restaurare. Persoane necunoascute au reuşit să smulgă o sabie de pe unul dintre cele două basoreliefuri aplicate pe soclu. Este vorba despre basorelieful din bronz care redă o scenă din bătălia de la Vaslui.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, ne-a declarat că sabia a dispărut la începutul lunii martie, însă a fost găsită tot în zona statuii de un poliţist aflat în timpul liber. Poliţistul şi-a dat seama că sabia este o parte componentă a basoreliefului şi a predat-o colegilor de la Patrimoniu. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru distrugere.

Basorelieful care prezintă scenă de luptă. Fotografia a fost făcută în toamna anului trecut, în timpul procesului de restaurare.  

statuia domnitorului stefan cel mare

Basorelieful în care domnitorul Ştefan cel Mare apare fără sabie. Fotografia a fost făcută pe 8 aprilie

statuia domnitorului stefan cel mare

Numai că este greu de crezut că poliţiştii vor reuşi să îi identifice pe făptaşi pentru că zona nu este monitorizată video. Camerele au fost incluse în proiectul de reabilitare a statuii,, însă nu au fost montate. Primarul Sucevei, Ion Lungu, susţine că proiectul nu a fost finalizat şi din acest motiv nu a fost montat sistemul de supraveghere. Aspectul îi nelinişteşte pe specialiştii de la Direcţia pentru Cultură, care au observat că pe soclul statuii au apărut şi urme de graffiti.

Arhitectul Viorel Blănaru, de la Direcţia pentru Cultură, atrage atenţia asupra urmelor de graffiti de pe soclu

statuia domnitorului stefan cel mare

Statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare a fost restaurată anul trecut, cu bani de la Primăria Suceava. Lucrarea a fost inaugurată pe 28 noiembrie, de Ziua Unirii Bucovinei cu Ţara.

Monumentul din bronz a fost realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu, în anul 1977. Statuia se află în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi are o înălţime totală (inclusiv soclul) de 23 de metri, fiind cel mai mare monument de acest gen din ţară. Amplasarea statuii a fost făcută în aşa fel încât să poată fi văzută din orice punct central al municipiului Suceava.

Statuia a fost dezvelită pe 16 septembrie 1977, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite