Cea mai scumpă statuie a voievodului Ioan de Hunedoara va fi ridicată în oraşul său. Când va fi inaugurat monumentul
0O statuie ecvestră care îl va înfăţişa pe Ioan de Hunedoara în postură de războinic, pe cal, va fi ridicată în centrul civic al Hunedoarei. Primăria pune la bătaie o sumă impresionantă pentru realizarea monumentului.
Statuia ecvestră a lui Ioan de Hunedoara va fi ridicată în sensul giratoriu de pe Bulevardul Dacia, pe amplasamentul actualei statui a voievodului (ridicată în 1996), care va fi mutată într-o altă locaţie, potrivit informaţiilor obţinute de adevarul.ro. Pentru realizarea noii statui, cu titlul „marele războinic hunedorean”, primăria organizează un concurs de soluţii, cu premii acordate participanţilor.
„Scopul concursului de soluţii este selectarea celei mai reprezentative creaţii în ceea ce priveşte statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara pe soclu (în postura de războinic pe cal). În elaborarea şi prezentarea propunerilor nu este sugerat şi nu este impus un anumit tip de rezolvare plastică, autorii au deplina libertate de exprimare estetică în ceea ce priveşte datele operei de artă”, se arată în documentele primăriei.
Premiul I, contract estimat la 2,8 milioane de lei
Lucrările prezentate vor fi analizate de o comise condusă de primarul Dan Bobouţanu, din care mai fac parte istorici, muzeografi şi artişti. Autorul proiectului de pe locul I va negocia, condiţiile în care va realiza opera de artă plastică. Aşadar, locul I al concursului de proiecte constă în atribuirea contractului de realizare a statuii de bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau granit. Concurentul plasat pe locul al doilea va primi 6.000 de lei, iar cel de pe locul al treilea 4.000 de lei. „Valoarea estimativă de realizare a statuii ecvestre pe soclu, reprezentându-l pe Ioan (Iancu) de Hunedoara, în postura de războinic pe cal, statuie din bronz şi soclu din beon armat, placat cu piatră de calcar sau de granit este de 2.800.000 de lei, exclusiv TVA”, arată primăria, potrivit informaţiilor adevarul.ro.
Concursul se va desfăşura în două etape. Prima dintre ele, eliminatorie, va consta în prezentarea a două desene pe carton cu tema statuii. A doua etapă va consta în prezentarea machetei statuii, a soclului şi a costurilor estimative defalcate pentru statuie şi soclu. Soluţia câştigătoare va fi aleasă în funcţie de calitatea artistică a soluţiei (70 la sută) şi de costul de realizare a monumentului (30 la sută). Până în 28 martie, concurenţii pot depune documentaţia pentru prima etapă a jurizării, iar pentru etapa finală a acestuia termenul este de 14 mai. Rezultatele concursului de proiecte vor fi anunţate în 27 mai 2019. Termenul de finalizare a sculpturii, montării şi ecepţiei va fi 20 aprilie 2020, iar inaugurarea statuii voievodului va avea loc în 1 mai 2020.
Cum arăta, de fapt, Ioan de Hunedoara
Ioan de Hunedoara a fost voievod al Transilvaniei din secolul al XV-lea, guvernator şi mare căpitan de oşti al Ungarei şi a rămas în istoria Europei drept unul dintre cei mai importanţi voievozi români. Portretele contemporane ale voievodului sunt rare. „Când este vorba despre a inspira vreun creator contemporan, portretul lui Ioan de Hunedoara este raportat exclusiv la una dintre imaginile incunabulului de Augsburg, în care s-a tipărit Chronica Hungarorum a lui Thuroczy.
Cealaltă imagine a eroului îl prezintă „mascat” de-a dreptul, sub coiful de tip „Schaller”, la care nici măcar nu se distinge prea clar dacă are sau nu viziera ridicată ori ar fi avut-o vreodată. Lui Ioan de Hunedoara i se văd efectiv numai ochii”, informa cercetătorul Gelu Munteanu, potrivit medievistica.ro. Cele mai cunoscute dintre reprezentările lui Ioan de Hunedoara au fost realizate în secolul XIX şi reprezintă ilustrări fanteziste. Unii istorici îl descriau pe Ioan de Hunedoara ca fiind un om de înălţime mijlocie, bine legat, cu gât puternic, cu un păr castaniu sclipitor, ochii mari, faţa rumenă, cu un aer de seriozitate în ţinută. „A fost bărbat frumos, de statură mijlocie, cap mare, cu păr lung, castaniu, ochi mari, cu privire blândă, faţa frumoasă trăgea în gălberie palidă, înfăţişarea maiestuoasă, cu umeri laţi, curajos, avea corp puternic”, îl descria cronicarul Antonio Bonfinius, contemporan lui Ioan de Hunedoara. Era un om puternic, pentru care meseria armelor era totul în viaţă, afirma istoricul Camil Mureşanu. „El era bărbatul cel mai drept, care în orice bătălie era povăţuitorul cel mai tare şi cel mai viteaz, pentru că cu puţine oşti, dar cu mai mare inimă şi înţelepciune şi prin bărbăţia ostaşilor săi, peste aşteptarea tuturor, fară de vreun ajutor străini timp îndelungat a purtat război cu turcii”, informa Cronica lui Şincai, în 1444.
Vă recomandăm să citiţi şi: