Elev cu retard psihic bătut de un profesor chiar în curtea școlii. Cum și-a justificat gestul cadrul didactic

0
Publicat:

Profesorul susține că a fost amenințat de elev și l-a lovit pentru a se apăra, deoarece a crezut că adolescentul avea asupra lui un cuțit. Cadrul didactic a fost condamnat pentru purtare abuzivă.

Elevul a fost lovit de profesor în curtea școlii FOTO arhivă Adevărul
Elevul a fost lovit de profesor în curtea școlii FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Suceava l-a condamnat în 18 februarie pe un profesor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava la 8 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru purtare abuzivă. Cadrul didactic trebuie să îi plătească unui elev pe care l-a agresat daune morale de 2.500 de lei. Decizia instanței nu este definitivă. 

Pe 1 februarie 2023, un elev în clasa a IX-a de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava a fost lovit de mai multe ori cu piciorul de pedagogul său după un incident în sala de clasă. Adolescentul s-a deplasat la clasa profesorului cu intenția de a-și pune telefonul la încărcat, însă cadrul didactic l-ar fi dat afară din încăpere.

Ulterior, elevul a recunoscut în fața anchetatorilor că l-a amenințat pe profesor, spunându-I că îl va chema pe un frate de-al său pentru a-l agresa. La rândul său, cadrul didactic a declarat că  elevul „a început să țipe și să îl amenințe că îl va lovi cu un cuțit pentru că nu i-a permis să încarce telefonul în sala de clasă”.

„A arătat că după ce a ieșit din clădire, elevul s-a apropiat amenințător de el și a continuat să îi adreseze amenințări cu acte de violențe”, spun anchetatorii.

După ce a ajuns în curtea centrului, profesorul l-a lovit pe elev cu piciorul în zona capului, în zona posterioară, dar și în abdomen. Întregul incident a fost surprins de o cameră de supraveghere din curtea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Suceava.

Și-a cerut scuze

De amintit este că elevul a fost diagnosticat cu retard psihic mediu cu tulburări de comportament, dezvoltare dizarmonică de personalitate și dislalie polimorfă.

Profesorul și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și a susținut în instanță că a recurs la acest gest pentru a se proteja, deoarece a crezut că elevul are un cuțit asupra sa. Cadrul didactic a fost evaluat în fiecare an cu calificativul „foarte bine” și avut o relație bună cu toți elevii pe care i-a îndrumat.

Cu toate acestea, judecătorul care s-a ocupat de caz a considerat că profesorul trebuia să dea dovadă de reținere într-un astfel de caz, mai ales că știa despre comportamentul agresiv al elevului.

„Prin prisma profesiei alese de inculpat și a locului efectiv de muncă, acesta este dator să cunoască modalitățile corecte prin care să gestioneze un astfel de conflict cu o persoană cunoscută ca având tendințe agresive. De asemenea, nu poate fi ignorată disproporția de putere dintre cele două persoane, raportat tocmai la relația lor de profesor-elev și la faptul că persoana vătămată era minoră”, și-a motivat instanța decizia de a-l condamna la o pedeapsă cu închisoarea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite