Preot, candidat AUR la Primăria Suceava. Reacția Arhiepiscopiei: „Va trebui să aleagă“

0
Publicat:

Un preot slujitor este candidatul AUR pentru Primăria Suceava, cu acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Forul bisericesc a făcut precizarea că, dacă va câștiga alegerile, Cătălin Axinte va trebui să aleagă politica sau preoția.

Preotul Cătălin Axinte FOTO Facebook/pagina personală
Preotul Cătălin Axinte FOTO Facebook/pagina personală

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Suceava va merge pe mâna unui preot pentru a câștiga funcția de primar al municipiului reședință de județ.

Este vorba despre Cătălin Axinte, preot slujitor la Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcini, desemnat oficial de conducerea AUR pentru a candida pentru Primăria Suceava.

Am intrat din convingere în această competiție electorală. Vreau să rămân același om între oameni și vreau să subliniez faptul că voi fi primarul societății civile”, a declarat Cătălin Axinte, potrivit Monitorul de Suceava.

Preotul a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la alegerile locale, cu respectarea hotărârilor Sfântului Sinod.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, mai mulți preoți au solicitat acord pentru a candida, însă, pentru moment, a fost confirmat numai preotul Axinte.

Lansarea oficială a candidaturii preotului Cătălin Axinte va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2024, la Casa Culturii din Suceava.

În următoarea perioadă, preotul Cătălin Axinte va fi monitorizat de Consistoriul eparhial și, dacă va candida și va fi ales, va trebui să aleagă între cariera politică și preoție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Alexandru Sava.

Candidatul AUR pentru Primăria Suceava a precizat că pe perioada campaniei electorale își va suspenda activitatea preoțească și nu va mai oficia slujbe religioase. Cătălin Axinte are 50 de ani, este căsătorit și are trei copii.

În perioada 2007 – 2014, el a ocupat funcția de consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Și un preot din Iași vrea să devină primar

Un alt preot s-a înscris în cursa pentru Primăria orașului Târgu Bujor (Iași), de data asta din partea PNL.

În 10 martie 2024, PNL a anunțat oficial candidatura preotului Neculai Zugravu pentru funcția de primar al orașului Târgu Frumos din partea liberalilor.      

Neculai Zugravu are 68 de ani și și-a depus cererea de pensionare la Arhiepiscopia Iașilor, din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Arhiepiscopia Iașilor l-a avertizat însă pe preot că încalcă regulile și că va fi judecat. Prin pensionare, preoții nu-și pierd calitatea de ierarhi, ei pot sluji în continuare și sunt considerați membri ai Bisericii până la sfârșitul vieții.

Concret, se supun acelorași reguli ale Sinodului și după ieșirea la pensie. Momentan, preotul nu mai poate face slujbe până la clarificarea situației.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite