Bătrâni relocați dintr-un azil de la Suceava. Șapte dintre ei au ajuns la spital

0
Publicat:

Un azil din Dumbrăveni (Suceava) a fost închis dintr-un ordin al prefectului ca urmare a neregulilor depistate aici. Bătrânii internați aici, care au fost duși cu ambulanțele la spital, erau în stare jalnică.

UPU Spital Județean Suceava FOTO: Alina Iosif
UPU Spital Județean Suceava FOTO: Alina Iosif

Șapte bătrâni dintr-un azil din localitatea suceveană Dumbrăveni au fost internați la Spitalul Județean Suceava în urma unui control efectuat de autorități, control care a scos la iveală numeroase nereguli.

Inspectorilor sanitari nu li s-a permis însă accesul în toate spațiile și nu li s-a pus la dispoziție toate documentele solicitate de la administratorii azilului.

În total, 13 bătrâni au fost luați de autorități din azilul respectiv și au fost relocați, iar centrul a fost închis temporar.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat că a avut loc o ședință extraordinară în format hibrid a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, pe ordinea de zi figurând aspecte procedurale privind relocarea beneficiarilor Centrului rezidențial destinat persoanelor vârstnice – Centrul social Herzog Franz Von Bayern aparținând Asociației Iubirea Aproapelui AIA Dumbrăveni.

Ca urmare a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava adoptată duminică, 13 august 2023, șase din cei 13 beneficiari (din care 12 cu vârsta peste 65 de ani) din cadrul Centrului rezidențial destinat persoanelor vârstnice – Centrul social Herzog Franz Von Bayern din comuna Dumbrăveni sunt în curs de relocare la Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Zvoriștea din cadrul D.G.A.S.P.C. Suceava.

Restul de șapte beneficiari au fost internați în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava pentru investigații medicale, după finalizarea acestora urmând a fi relocați, la rândul lor, în cadrul Centrului Zvoriștea.

Activitatea de relocare precedată de consultul medical al fiecăruia dintre beneficiari se realizează prin intermediul unor capabilități medicale puse la dispoziție de Serviciul de Ambulanță Județean Suceava în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Bucovina" al județului Suceava.

În urma unui control amplu al autorităților în centrul respectiv de bătrâni, s-au depistat numeroase nereguli: interioarele centrului social nu erau igienizate, cazarmamentul utilizat de către beneficiari era incomplet (saltea cu pătură fără cearșaf), existau pungi cu alimente depozitate în pat în jurul persoanei vârstnice și au fost identificate resturi alimentare aflate în stare de putrefacție sub pat.

La data controlului, atât condițiile de cazare și igienă, cât și situația personalului nu respectau prevederile standardelor minime de calitate.

În domeniul sănătății și securității în muncă, s-a constat că angajatorul nu a îndeplinit măsurile dispuse în termenul de realizare stabilit prin procesul-verbal de control anterior, drept pentru care a fost sancționat prin amendă în cuantum de 5000 lei.

Conform dispozițiilor Hotărârii Guvernului nr. 857/2011, cu modificările și completările ulterioare, art. 63, inspectorii DSP Suceava au aplicat o sancțiune contravențională cu amendă de 50000 lei, pentru „refuzul de a permite accesul personalului împuternicit în vederea efectuării controlului sau de a accepta efectuarea controlului, ori de a pune la dispoziția acestui personal, documentele și informațiile necesare realizării atribuțiilor de control potrivit competențelor".

Oficiali ai județului Suceava, anunțând măsurile luate FOTO A.I.
Oficiali ai județului Suceava, anunțând măsurile luate FOTO A.I.
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite