Cine e patronul azilului groazei din Mureș: afaceri estimate la milioane de euro și apropiat de șeful instituției care trebuia să-l controleze
0Patronul azilului din Mureș este văr primar cu fostul director al Agenției pentru Inspecție Socială Mureș, instituția care ar fi trebuit să controleze căminul respectiv și să ridice avizul de funcționare.

Surse din anchetă au declarat pentru Digi24 că patronul azilului din Mureș este văr primar cu director al Agenției pentru Inspecție Socială Mureș, cel acre a condus instituția până săptămâna trecută când a fost demis în urma acestui scandal. Nu este singura legătură pe care patronul o avea cu instituțiile publice. Din asociația care controla acest cămin făcea parte și o angajată a Direcției pentru asistență socială, ea fiind membru fondator.
Surse apropiate de acest caz au mai precizat pentru Digi24 și că bărbatul este dezvoltator imobiliar și pune pe picioare un adevărat complex rezidențial, în valoare de aproximativ 3 milioane și jumătate de euro, la doi pași de Târgu Mureș. Mai mult, acesta este administratorul a două firme, una de transport mărfuri și una de producție de energie electrică pentru arderea deșeurilor. Ansamblul imobiliar îl dezvoltă pe firma de transport de mărfuri.
Ce spune DIICOT
Biroul de presă al DIICOT a venit precizări sâmbătă despre acțiunile derulate în Mureș. „La data de 28.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane. S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători. Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării”, arată DIICOT.
„Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate , neadministrarea tratamentului medical adecvat , lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”, mai punctează sursa citată.
„La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea. În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile”, mai arată DIICOT.
Primul mare caz privind azilele groazei a fost descoperit în județul Ilfov și București. De altfel, în urma controverselor din modul cum au gestionat autoritățile statului au căzut și două capete de miniștri: Marius Budăi și Gabriela Firea.