Azilul groazei din Mureș. Trei persoane, printre care şi patronul, au fost reținute. Cererea de arestare, judecată azi

0
Publicat:

Procurorii DIICOT Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane în cazul azilului din Mureș. De altfel, inclusiv lideri de instituții au fost demiși, cum a fost cazul unui subprefect.

Angajat al DIICOT, în timpul unei intervenții FOTO Arhivă
Angajat al DIICOT, în timpul unei intervenții FOTO Arhivă

La data de 28.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane”, precizează DIICTOT, într-un comunicat de presă.

„S-a rețin că în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, pentru trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători”, mai arată DIICOT.

Banii, în beneficiul grupării infracționale

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”, punctează sursa citată.

„La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea. În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica. Sâmbătă urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile”, mai comunică instituția.

  Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, potrivit DIICOT.

Primele declarații ale fondatorului centrului

Cosmin Ionuț Păpuc, fondatorul asociației Re-Min, care operează Căsuța Lu’ Min din Mureș, a dat primele declarații, vineri, după ce anchetatorii au găsit bolnavi cu dizabilități grave ținuți ascunși în subsol, în mizerie. El a susținut că venea la centru de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, însă nu știa că acele persoane erau cazate la subsol. 

„Domnii care sunt ținuți au fost găsiți în subsol, este o diferență. Erau și pe terasă, deci fiecare umblă peste tot, da? Jos este spălătorie. Nu au fost cazați peste noapte. O să rămână la aprecierea Poliției, este o anchetă în desfășurare. Nu pot dezminți toate zvonurile, dar nimeni nu își bate joc de nimeni…Au verificat peste tot și nici nu au auzit zgomote sau ce se mai preconizează”, a spus Papuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite