STENOGRAME Discuţie între profesori şpăgari la Bacalaureat, trimişi în judecată: „Fă, dacă nu rezolvi, te-am spart!“, „Scorul de 550 a ajuns“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele la Bacalaureat ale candidaţilor se lasă, în fiecare an, cu reacţii publice controversate. FOTO: Arhivă ”Adevăfrul”
Rezultatele la Bacalaureat ale candidaţilor se lasă, în fiecare an, cu reacţii publice controversate. FOTO: Arhivă ”Adevăfrul”

Procurorii DNA au trimis în judecată recent 17 profesori din Ialomiţa care ar fi luat mită în 2012 pentru a ajuta mai mulţi elevi să treacă de examenul de Bacalaureat. Principalul inculpat în această anchetă este Otilia Dumitru, fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Ialomiţa, care este acuzată de constituire şi iniţiere a unui grup infracţional.

Printre zecile de probe pe care procurorii DNA le-au adunat pentru a incrimina modul în care au fraudat cei 17 profesori ialomiţeni examenul de Bacalaureat din vara anului 2012 se numără şi o serie de interceptări telefonice, pe care anchetatorii le-au surprins în timpul urmării penale. La telefon sau prin SMS, dascălii discutau despre modul în care urmau să modifice notele elevilor de la care au primit bani pentru a-i ajuta să promoveze examenul şi chiar negociau sumele cu părinţii candidaţilor.

Spre exemplu, procurorii au surprins un SMS trimis de către profesorul–inculpat Cristian Manea colegului său Sorin Stere. SMS-ul conţinea următoarea întrebare: Ana Dragomir a trimis una să-i rezolv o lucrare cu subiect. Nu-i fac nimic???“. Discuţia în acest sens se continuă la telefon, când cei doi dascăli contabilizează sumele de bani pe care trebuie să i le ceară de la candidaţi: „Cristian Manea: «Sorine!». Sorin Stere: «Alo! Da». Cristian Manea: «Scorul ăla de 550, de ţi-am zis eu, de a ajuns şi pentru trei la 1.600, 1.500, ştii cine e?». Stere Sorin: «Cine?». Cristian Manea: «N!». Stere Sorin: «Ce-i cu el?». Manea Cristian: «Ăsta e cu scorul ăla astronomic de 550». Stere Sorin: «Mai ai clienţi?». Cristian Manea: «O groază. Sunt disperaţi toţi!»“.

Într-un alt SMS interceptat de anchetatori, dascălul Viorel Dobre îi cere profesorului Marius Răzvan Dinu ajutorul pentru sprijinul unui elev protejat. Îl cheamă I.T.S. Dă la Biologie Vegetală şi Animală T1. Îi trebuie minim 6,50 să-i iasă media (…) Mi-a dat una d-aia albastră, e totul în regulă. Dacă vrei îi dau lui Marius. Te rog ajută-mă, trebuie să ia“.

Într-o altă discuţie, procurorii anticorupţie au surprins o dispută între profesori, iscată din cauza unei încurcături cu privire la numele candidaţilor. Unul dintre ei şi-a ieşit din fire, trecând chiar la ameninţări: „Nica: «Am sunat-o şi pe Otilia. C., de unde este?». Dinu Marius Răzvan: «Nu ştiu. Nu ştiu. Habar n-am». Nica: «A făcut contestaţie şi are 1. Şi are nota 5 băgată. La Matematică!». Dinu Marius Răzvan: «Nu ştiu. Am sunat-o pe Dulcinica şi i-am zis: Fă, dacă nu rezolvi, te-am spart!».

DNA cere anularea diplomelor

Ancheta în dosarul „Mită la BAC 2012“ a debutat în vara anului 2012, imediat după afişarea rezultatelor finale la Bacalaureat. Cazul a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, care au dispus reţinerea pentru 24 de ore a şase dintre dascălii trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2014. Este vorba despre Cristian Manea, Sorin Stere, Nica Balaciu, Răzvan Dinu, Marius Curt şi Dulcinica Elena Sandu.

Continuarea cercetărilor a scos la iveală faptul că întreaga activitate infracţională a fost pusă la cale şi coordonată de Otilia Dumitru, membră a Partidului Social Democrat – Ialomiţa şi inspector şcolar general. Invocând motive de competenţă în ceea ce priveşte tragerea la răspundere penală a unui înalt oficial, procurorii au decis să decline cazul către Direcţia Naţională Anticorupţie. Din 2012 şi până la sfârşitul anului trecut, procurorii DNA au strâns suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia profesorilor care au fraudat examenul de Bacalaureat. Aşa se face că, în urma anchetei, s-a demonstrat că întreaga activitate infracţională a fost desfăşurată de 17 dascăli. Aceştia sunt acuzaţi că au cerut până la 300 de euro de persoană unui număr de 119 elevi pentru a-i promova la Bacalaureat.



Sub comanda Otiliei Dumitru (foto sus), profesorii anchetaţi aveau şi rolul de a modifica notele elevilor sau de a le rezolva lucrările. Mai mult, candidaţii erau sfătuiţi să-şi facă semne pe foile de examen pentru a fi mai uşor identificaţi. Acum, Direcţia Naţională Anticorupţie solicită magistraţilor care judecă dosarul să anuleze toate diplomele obţinute în mod fraudulos. „Aceste diplome au fost obţinute în urma unei activităţi infracţionale. Procurorii au solicitat ca instanţa să le considere false. Depinde acum de decizia judecătorilor“, precizează Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

otilia dumitru 1

Inculpaţi în funcţii de conducere

Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa a decis să promoveze în funcţii de conducere trei dintre profesorii acuzaţi de DNA că au fraudat examenul de Bacalaureat în 2012. Este vorba despre Cristina Vardianu, Viorel Dobre şi Lucia Popa.

Vardianu a fost numită director al Liceului Teoretic „Paul Georgescu“ Ţăndărei, iar ceilalţi doi au fost puşi în fruntea Liceului Teoretic „Carol I“ şi a Şcolii Generale „Aurel Vlaicu“, unităţi de învăţământ din Feteşti. „Vom solicita Ministerului Educaţiei să aprobe alte nume pentru conducerea acestor şcoli. Domnii şi-au înaintat demisia, dar fără aprobarea Ministerului nu-i putem schimba“, declară Ileana Condruţ, actualul inspector şcolar general din Ialomiţa.


Alte stenograme din dosarul „Mită la Bac 2012“
Cristian Manea: Deci asta nu mi-a dat nicio listă. Mi-a dat de la numărul ăla la număru-ăla. Eu nu ştiu care sunt oamenii şi nu au toţi semn.
Cătălin: Băi, uită-te, mă şi tu, mă! Crăcănează şi tu puţin aia şi uită-te, că m-aţi omorât dracului!
Cristian Manea: Păi da, mă, da eu nu ştiu numele în afară de doi.
Cătălin: Păi nu ţi le-am dat mă? Păi ăia ai mei, atâta, nu mă interesează restul…
Răzvan: M-am mai enervat în partea ailaltă cu o handicapată din Căzăneşti.
Sorin Stere: Cum o cheamă?
Răzvan: Nu ştiu cum o cheamă, că mi-a zis Cătălin. Se duce Otilia acuma peste ea. Că restul cică sunt toţi salvaţi, numai pe ăsta şi pe unul tare de tot a lu…
Sorin StereDa.
Dulcinica : Auzi? Mă, deci nu ştiu cine să intervină la aia, că aia e o nebună.
Sorin Stere -
Dulcinica J. e venită de curând la noi la Urziceni. Şefa o fi ştiind-o? Şi nu ştiu ce să…
Răzvan Marius Dinu Da, Cristina!
Cristina: Eşti acasă?
Răzvan Marius Dinu: Io?
Cristina: Nu. Aşa. Fii atent. Dă-mi şi mie, ştii, numele alea trei! Nu, nu le mai găsesc nicăieri.
Răzvan Marius Dinu: Nu le mai ştiu.
Cristina: Nu le ştii. Aoleu! Sunt ceva de speriat!
Răzvan Marius Dinu: Nu le ştiu. De unde naibii să le ştiu? Că le-am dat la băieţi. (…) Stai, stai, stai că le are Marius. Ia zi, Mariuse. Stai ca-ţi zic acum, mă.
Cristina: zi
Răzvan Marius Dinu: D., L. şi D.
Cristina: Cum?
Răzvan Marius Dinu: D. şi Ş.
Cristina: Aşa.
Răzvan Marius Dinu: M 1.
Cristina: Da.
Răzvan Marius Dinu: Are 8.


Citiţi şi:

Cercetările în dosarul „Mită la BAC 2012” s-au terminat. DNA a trimis în judecată 17 profesori din Ialomiţa acuzaţi de fapte de corupţie

DNA Bucureşti face cercetări în dosarul „Mită la BAC 2012”. Profesorii ialomiţeni acuzaţi că au luat şpagă rămân la catedră

Martor în dosarul mitei de la bacalaureat de la Mangalia, trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă

UPDATE Mită la BAC-ul de toamnă. Inspectorul şcolar general adjunct Tünde Péter, reţinut de DNA Cluj pentru trafic de influenţă în formă continuată

Dosarele de corupţie la BAC, pe masa DNA. Ministerul Educaţiei a găsit 15 posibile fraude la Bacalaureatul din 2013

bodyp

 

TOP VIDEO

Testul simplu din matematică pe care doar 10% din oameni îl pot rezolva
Testul simplu din matematică pe care doar 10% din oameni îl pot rezolva

Testul simplu din matematică pe care doar 10% din oameni îl pot rezolv...ieri

  • 1
  •  
  • 2
  •  
  • 3

TOP ARTICOLE

FOTO Profeţiile zguduitoare ale celor mai mari duhovnici ai României: „Mai avem 12 luni de libertate şi vine urgia“
FOTO Profeţiile zguduitoare ale celor mai mari duhovnici ai României: „Mai avem 12 luni de libertate şi vine urgia“

FOTO Profeţiile zguduitoare ale celor mai mari duhovnici ai României: ...ieri

  • 1
  •  
  • 2
  •  
  • 3

TOP GALERII FOTO

Curaj de mamă: bivoliţa care se luptă cu leii pentru puiul ei
Curaj de mamă: bivoliţa care se luptă cu leii pentru puiul ei

Curaj de mamă: bivoliţa care se luptă cu leii pentru puiul eiieri

  • 1
  •  
  • 2
  •  
  • 3
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite