UPDATE Mită la BAC-ul de toamnă. Inspectorul şcolar general adjunct Tünde Péter, reţinut de DNA Cluj pentru trafic de influenţă în formă continuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tünde Péter, unul dintre cei doi inspectori şcolari adjuncţi din judeţul Cluj, a fost reţinută pentru 24 de ore de DNA Cluj după mai multe ore de audieri. Biroul inspectoarei a fost percheziţionat luni dimineaţa, 1  septembrie, de DNA. S-ar fi găsit mai multe documente şi suma de 400 de euro, bancnote pe care ar fi marcat cuvântul „mită“.

UPDATE 20.55  Conducerea ISJ Cluj a transmis, luni seara, un comunicat prin care anunţă că inspectorul reţinut de DNA, Tünde Péter, nu mai îndeplineşte funcţia de inspector şcolar general adjunct. Acesteia i-a încetat luni, 1 septembrie, detaşarea în funcţia de inspector şcolar adjunct.

„Vă informăm, prin prezenta că, în baza ordinului de ministru nr. 4469 din 01.09.2014, ,,încetează detaşarea doamnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcţia de inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Cu aceeaşi dată, doamna profesoară revine la catedra rezervată", se arată în comunicatul ISJ Cluj.

UPDATE 20.24 Procurorii DNA Cluj au început urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Peter Tunde Ilona Csilla. Aceasta este acuzată de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

Din ordonanţa de reţinere a procurorilor reiese că inspectoarea a pretins şi primit, de la cinci persoane, fie direct, fie prin intermediar, suma de 9.600 de euro. În schimb, Peter Tunde promitea să-şi folosească influenţa ca unii candidaţi la bacalaureatul de toamnă din Cluj să ia note de promovare a examenului.

„În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins şi a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influenţa de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară şi toamnă 2014, să intervină asupra acestora şi să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidaţi pentru a le asigura promovarea examenelor. Din totalul banilor primiţi, la data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menţionat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, arată DNA Cluj.

Lui Peter Tunde Ilona Csilla i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi, momentan se află în arest preventiv. Inspectoarea va fi prezentată mâine, 2 septembrie, Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

image

UPDATE 19.35 Tünde Péter a fost reţinută pentru 24 de ore. Avocatul lui Tunde Peter, Radu Chiriţă (foto dreapta), a declarat, după audieri care au durat câteva ore, că „justiţia nu se face în presă“, refuzând să spună ce acuzaţii i se aduc clientei sale.


Inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, spune că în această dimineaţă, 1 septembrie, procurorii DNA au percheziţionat biroul lui Tünde Péter, unul dintre adjuncţii săi. „Ştiu doar că, de dimineaţă, a avut loc o percheziţie în biroul doamnei Tünde Péter. Nu ştiu mai multe detalii“, a afirmat inspectorul Cuibus, aflat în concediu.

Procurorii DNA Cluj ar fi găsit într-o cutie aflată pe biroul oficialului ISJ Cluj suma de 400 de euro, iar pe bancnote ar fi marcat cuvântul „mită“. Banii ar avea legătură cu examenele de la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, potrivit stiridecluj.ro.

Fiul inspectoarei, Peter Pal, este consilierul primarului municipiului Cluj-Napoca. Tünde Péter a fost puternic susţinută de UDMR de-a lungul ultimilor ani. La capitolul datorii, aceasta are credite de aproape 90.000 de euro.

Valentin Cuibus spune că Tünde Péter a fost unul dintre membrii unei comisii de Bacalaureat.

Mai puteţi citi:

Bac 2014 Cluj: 26,01 % rata de promovabilitate la sesiunea de toamnă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite