DNA Bucureşti face cercetări în dosarul „Mită la BAC 2012”. Profesorii ialomiţeni acuzaţi că au luat şpagă rămân la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii cercetaţi de DNA Bucureşti ar putea fi trimişi în judecată FOTO: adevarul.ro
Profesorii cercetaţi de DNA Bucureşti ar putea fi trimişi în judecată FOTO: adevarul.ro

Ancheta penală a DNA Bucureşti a arătat că 8 profesori în frunte cu şefa învăţământului ialomiţean Otilia Dumitru sunt vinovaţi de acte de corupţie. Cu toate acestea, profesorii vizaţi vor începe noul an şcolar la catedră.


O anchetă complicată

În iulie 2012, imediat după afişarea rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat, mai mulţi profesori din Ialomiţa erau reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzaţiile de „trafic de influenţă„ şi „luare de mită”. Cercetările au fost demarate de procurorii Parchetului Ialomiţa, iar ulterior cazul a fost declinat către DNA Biroul Teritorial Slobozia. Vreme de un an şi jumătate de acest caz nu s-a mai ştiut nimic. A fost nevoie de suspendarea din funcţie şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia, procurorul Dumitru Cristudor, pentru ca cercetările în această anchetă să continue.

Demisie de onoare

Dosarul, denumit sugestiv „Mită la BAC 2012”, a revenit spre soluţionare procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că vinovaţi de acte de corupţie se fac 8 profesori – Nica Balaciu, Cătălin Gogotă, Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu, Liviu Radu Bâră, Răzvan Marius Dinu -  în frunte cu şefa învăţământului ialomiţean, inspectorul şcolar general Otilia Dumitru.

În sarcina cadrelor didactice, anchetatorii din capitală au reţinut comiterea infracţiunilor de „trafic de influenţă„ şi „constituire de grup infracţional organizat”.

Potrivit Biroului de Presă al DNA Bucureşti „Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice că, în schimbul facilitării acordării unor note mai mari sau care să asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii din grupul infracţional organizat au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei/disciplină de concurs”.

La scurt timp după ce procurorii anticorupţie din Bucureşti au anunţat reînceperea urmăririi penale în acest caz, inspectorul şcolar general Otilia Dumitru şi-a dat demisia din funcţie.

Ceilalţi dascăli rămân la catedră

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu ceilalţi profesori care îşi văd în continuare liniştiţi de viaţa la catedră. Niciunul dintre ei nu a fost sancţionat disciplinar pentru acuzaţiile pe care le aduc împotriva lor procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti. „Ce  putem noi să vă spunem? Credem cu tărie în prezumţia de nevinovăţie. Să se demonstreze de către instanţă că sunt vinovaţi şi pe urmă vom lua măsuri. Până acum sunt doar speculaţii” ne-a declarat Ileana Condruţ, noul inspector şcolar al ISJ Ialomiţa. (sursa independentoline.ro)
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite