Martor în dosarul mitei de la bacalaureat de la Mangalia, trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Zoia Apostolescu pentru influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă. Femeia era martor în dosarul mitei de la bacalaureat de la Mangalia.

Procurorii DNA susţin că la data de 3 septembrie 2014, în contextul cercetării judecătoreşti efectuate într-un dosar penal al DNA, Zoia Apostolescu a luat legătura cu o persoană judecată în aceeaşi cauză şi i-a cerut acesteia să formuleze, în faţa instanţei de judecată, declaraţii necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Amza Gheorghe în dosarul aflat în curs de judecare.
Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Amza Gheorghe pentru infracţiunile de care este acuzat.

La aceeaşi dată, Zoia Apostolescu, fiind audiată în calitate de martor în dosarul menţionat, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase în faţa instanţei de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe.

La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, Zoia Apostolescu i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa instanţei de judecată. Mai mult, femeia a încercat să o înveţe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti.
Cu prilejul aceleiaşi întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziţie favorabilă inculpatului Amza Gheorghe, Zoia Apostolescu i-a oferit persoane respective, în schimbul acestei conduite, suma de 5.000 lei.

În aceeaşi cauză, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe, cadru didactic universitar, cercetat în stare de arestare preventivă în altă cauză, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la favorizarea făptuitorului şi instigare la influenţarea declaraţiilor.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au stabilit că  în perioada 22 septembrie 2014  – 14 octombrie 2014, inculpatul Amza Gheorghe a determinat-o cu intenţie pe Zoia Apostolescu să ceară unei persoane să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului, care să tindă să demonstreze nevinovăţia sa şi să împiedice tragerea sa la răspundere penală infracţiunile pentru săvârşirea cărora este judecat într-un dosar penal al DNA, punându-i acesteia la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti.

De asemenea, bărbatul a determinat-o, cu intenţie, pe Zoia Apostolescu să încerce să o determine pe persoana respectivă să dea declaraţii mincinoase în dosarul menţionat, oferindu-i în schimbul acestei conduite suma de 5.000 lei.

“Fiind ascultat în prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală. Prin urmare, între procuror şi inculpatul Amza Gheorghe s-a realizat acordul asupra următoarelor elemente:
inculpatului urmează să îi fie aplicată o pedeapsă rezultantă de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru cele două infracţiuni. Executarea pedepsei rezultante urmează să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Rechizitoriul referitor la inculpata Apostolescu Zoia şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpatul Amza Gheorghe, împreună cu dosarele aferente au fost trimise la Tribunalul Constanţa”, se arată în comunicatul DNA.


Vă mai recomandăm:


DNA Constanţa cere arestarea unui martor în dosarul mitei de la bacalaureat de la Mangalia

Şpăgarii de la Bac vor fi judecaţi. Dosarul Mangalia, trimis de DNA la Tribunal
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite