Cercetările în dosarul „Mită la BAC 2012” s-au terminat. DNA a trimis în judecată 17 profesori din Ialomiţa acuzaţi de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani şi jumătate de anchete şi cercetări, DNA i-a trimis astăzi în judecată pe cei 17 profesori acuzaţi că în sesiunea din iunie - iulie a bacalaureatului din anul 2012 ar fi primit bani de la mai mulţi elevi, pentru a le oferi note mari la examen. Printre persoanele  care vor ajunge în faţa instanţei se află şi Otilia Dumitru, fosta şefă a învăţământului ialomiţean.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cei 17 profesori ialomiţeni sunt cercetaţi pentru mai multe fapte de corupţie şi asimilate corupţiei. Printe acestea amintim: constituire de grup organizat, fals în declaraţii, fals în înscrisuri oficiale sau trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au consemnat faptul că în sesiunea de bacalaureat iunie – iulie 2012, inculpata Otilia Dumitru, având funcţia de inspector şcolar general şi de preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat Ialomiţa, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat format din inculpaţii Balaciu Nica, Dinu Marius Răzvan, Manea Cristian, Stere Sorin, Sandu Elena Dulcinica, Gogotă Cătălin, cadre didactice cu atribuţii în activitatea de desfăşurare a acelei sesiuni de bacalaureat.

 „Acest grup infracţional a fost sprijinit de inculpaţii, cadre didactice, Curt Marius, Popa Lucia, Striblea Laura, Busuioc Elena şi la care au aderat cadrele didactice, inculpaţii Dragomir Ana, Vardianu Cristina, Gheorghe Valentin, Turcu Carmen Alina şi Dobre Viorel. Scopul constituirii acestui grup infracţional a fost acela al asigurării, prin fraudă, a promovării examenului de bacalaureat de către 119 candidaţi, scop atins în cazul a 97 dintre aceştia”, precizează procurorii DNA în comunicatul de presă remis publicităţii.

Istoria unei anchete

Ancheta în dosarul „Mită la BAC 2012” a început la Slobozia, ea fiind instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. Iniţial, procurorii locali au dispus reţinerea pentru 24 de ore a doar o parte dintre profesorii pe care DNA i-a trimis astăzi în judecată. Este vorba despre Nica Balaciu, Cristian Manea, Sorin Stere şi Răzvan Marius Dinu.

După câteva luni de la izbucnirea scandalului privind fraudarea bacalaureatului, cazul a fost declinat serviciului teritorial al DNA de la Slobozia. Toate acestea întrucât, aşa cum s-a precizat şi în comunicarea oficială a DNA pe această temă nume importante de oficiali apăreau în acest dosar, precum cel al Otiliei Dumitru, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, la momentul demarării cercetărilor.

Vreme de un an, dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat din sesiunea iunie - iulie 2012a fost păstrat în sertarul DNA Slobozia de către fostul şef al instituţiei, procurorul  Dumitru Cristudor, condamnat la rândul său pentru fapte de corupţie. Imediat ce procurorul a fost trimis la închisoare, dosarul „Mită la BAC 2012” a fost preluat de DNA - Structura Teritorială Bucureşti.

Cei 17 profesori implicaţi în anchetă vor fi judecaţi la Tribunalul Ialomiţa.

Pe aceeaşi temă

DNA Bucureşti face cercetări în dosarul „Mită la BAC 2012”. Profesorii ialomiţeni acuzaţi că au luat şpagă rămân la catedră

Martor în dosarul mitei de la bacalaureat de la Mangalia, trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă

UPDATE Mită la BAC-ul de toamnă. Inspectorul şcolar general adjunct Tünde Péter, reţinut de DNA Cluj pentru trafic de influenţă în formă continuată

Dosarele de corupţie la BAC, pe masa DNA. Ministerul Educaţiei a găsit 15 posibile fraude la Bacalaureatul din 2013

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite