Reacții vehemente ale unor grupuri de profesori după anunțul de suspendare a grevei. „Iar ne-au furat! Țară de trădători! Rușine!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre profesorii care se află în grevă pentru a treia săptămână la rând au răbufnit pe rețelele sociale după anunțul liderilor lor că greva se suspendă. „Trădare!”, acuză profesorii.

Greviștii își acuză liderii de trădare FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Greviștii își acuză liderii de trădare FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

E fierbere mare „la firul ierbii”, unii dintre profesorii și personalul didactic auxiliar și nedidactic declarându-se pregătiți cu toții să se împrumute pentru a-și plăti facturile, dar hotărâți să nu renunțe până când nu primesc răspuns pozitiv pentru întreaga listă de negocieri, ba chiar acuzându-și liderii de trădare.

Se întâmplă acest lucru pe grupurile de pe rețelele de socializare - cum ar fi „Colegiul cadrelor Didactice”, cu 50.000 membri activi, sau „Grupul Profesorilor din România”, cu peste 82.000 membri. - unde până în prezent profesorii din toată țara discutau revendicările, anunțau protestele publice și prezentau acțiunile de protest la care au participat.

În fața anunțului de suspendarea grevei, unii dintre profesori se întreabă la ce bun consultarea de ieri, la ce bun decizia lor de a rezista zi după zi, dacă în locul numărului de greviști din fiecare județ s-a ținut cont doar de decizia liderului județean, după cum a reieșit din explicațiile liderilor federațiilor sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

„Nu profesorii au cerut suspendarea grevei, ci LIDERII naționali! Să se facă publice procentele pe fiecare județ în parte și pe țară! Cu semnătură și ștampilă cu tot! Iar ne-au furat! Țară de trădători! RUȘINE! Sunt școli întregi unde doar două-trei persoane au ieșit din grevă! Cum ați putut să ne trădați așa?!”, a întrebat, pe Facebook, Felicia Alexandru, unul din zecile de mii de profesori care au mărșăluit prin București pentru a transmite clar că e momentul schimbărilor radicale în sistem.

„Rotativa liderilor pe când?”,  merge un alt profesor mai departe cu supărarea.

„Mâine vom ieși din sindicat”

„Pe noi ne-a consultat liderul din școală și am decis să continuăm greva. Mâine vom ieși din sindicat! Ar fi bine sa rămână lideri doar ai celor puțini care nu au făcut grevă sau au fost mulțumiți și au ieșit din grevă”, răbufnește un alt profesor.

„Suceava e în stradă. Cum să se suspende când cei mai mulți dintre noi au susținut greva?”, se miră o altă profesoară. „Eu cred că a fost o manevră politică a liderilor de sindicat să suspende greva și să-i dea la o parte pe profesorii care au susținut din prima zi greva”, este o altă opinie.

„De mâine mă duc la școală... înfrântă, rușinată, cu capul în pământ”, spune un profesor pe Grupul Profesorilor din România, un grup privat cu peste 82.000 membri. Timișoara nu merge la ore, au semnat pentru grevă. Eu, din Iași, nu merg la ore”, vin rapid răspunsurile colegilor din toată țara. „Nu cedați!!! Ieșirea din greva se face pe baza cererii! Cerere întocmită de fiecare persoană în parte!!!”, vine o altă încurajare.

„Măi oameni buni, nu renunțați la grevă, o să pățim la fel ca cei din 2005, când au renunțat pe ultima sută. Cei din guvern pe asta se bazează, pe lașitatea și neputința unora! Trebuie să luptăm, altfel o să murim săraci și de râsul lumii! Acum este momentul sa schimbăm ceva odată pentru totdeauna, nu moare nimeni dacă continuăm, fiți conștienți și puternici, luptăm pentru drepturile noastre, pentru o viață decentă, pentru respect și demnitate .Rezistați și nu cedați !Uniți vom fi mai puternici!”, este un alt mesaj, de pe grupul Colegiul cadrelor Didactice, și acesta cu 50.000 membri.

Profesorii greviști vor să înțeleagă ce anume a dus la o astfel de decizie, devreme ce din consultarea membrilor de sindicat a rezultat, în foarte multe județe, dorința de a merge mai departe.

Un profesor din Argeș prezintă situația din acest județ, menționând că la SIP „Muntenia”, luni, 12 iunie 2023, erau în grevă peste 70% dintre membrii de sindicat. Din Sibiu se anunță 85% profesori greviști împotriva ultimei oferte, din Sălaj – 75%, din Galați – 62%, din Mureș – 75% etc.

„Răspunsul nostru ar fi o ieșire masivă din sindicat!” este opinia exprimată de foarte mulți greviști. Mai mult, deja circulă și un formulat de ieșire din sindicat, din motivul acceptării ofertei Guvernului. „Nu vă grăbiți, deciziile nu se adoptă la nervi”, se exprimă, însă, și opinii mai ponderate. Ba, mai mult, prin retragerea din sindicat s-ar putea pune în pericol chiar succesul demersului de a rămâne legal în grevă, este o altă opinie.

„Noi am cerut GREVA, liderii să plece dacă hotărăsc pentru noi! Nu sutem copiii lor, suntem adulți, sunt în frunte să ne reprezinte!”, continuă acuzele la adresa liderilor.

Se cere prezentarea informațiilor cu privire la opțiunea fiecărui județ în parte cu privire la oferta făcută de Guvern duminică, 11 iunie 2023, așa cum a rezultat din consultarea greviștilor.

„Liderii naționali spun că liderii județeni au anunțat că noi am renunțat la grevă!”, vine și informația în timp real. „Fals în acte! Domnii lideri să răspundă în instanță pentru ce au declarat”, acuză greviștii care s-au pronunțat, spun ei, majoritar pentru continuarea grevei generale.

Conform consultărilor, în județul Olt, de exemplu, cei mai mulți membri SIP Olt, cel mai mare sindicat din județ, au votat pentru respingerea ofertei. „În urma consultării liderilor grupelor/organizațiilor de sindicat afiliate la SIP Olt, în care, în continuare majoritatea membrilor de sindicat sunt în grevă, aceștia s-au pronunțat și pentru respingerea ultimei oferte a Guvernului, solicitând continuarea grevei.

Numărul membrilor SIP Olt, care au hotărât declanșarea grevei generale a fost de 2.639. Au rămas în grevă, la această dată, 1.794, reprezentând un procent de aproximativ 68%”, a transmis liderul SIP Olt, Ionel Barbu. Conform dispozițiilor Legii dialogului social nr. 367/2022, rezultatele care contează sunt cele la nivel național, mai transmite liderul SIP Olt. În schimb, greviștii din toată țara pun la îndoială tocmai rezultatul acestei centralizări a opțiunilor din fiecare județ.

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat, luni, 12 iunie 2023, că se suspendă greva, însă „în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”. Conform celor convenite cu guvernanții, profesorii și personalul didactic auxiliar ar urma să beneficieze de o creștere, în medie, cu 25% a salariului de bază, creșterea fiind de peste 30% pentru debutanți. Greviștii spun însă că solicitările lor erau cu mult mai multe, vizând nu doar creșterile salariale, ci și finanțarea în ansamblu a sectorului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite