Ciucă anunță adoptarea OUG-urilor privind creșterile salariale după ce e trimis răspunsul scris al sindicatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a transmis că vor fi adoptate două ordonanțe de urgență, una privind creșterea salariilor, alta referitoare la alocarea fondurilor necesare. Însă așteaptă răspunsul al sindicatelor.

Nicolae Ciuca, premierul României FOTO gov.ro
Nicolae Ciuca, premierul României FOTO gov.ro

Am decis ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor vom adopta (n.r. - ordonanțele de urgență) și ne vom ține de cuvânt, cum am făcut-o, de altfel, și până acum”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Ca atare coaliția de guvernare, Guvernul pe care îl coduc au asumat cu maximul de responsabilitate pentru interesul public, pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație.  Sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți. Nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul e acesta”, a completat premierul.

În deplină responsabilitate a liderilor cioaliției, Guvernului și cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, părinților, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor, copiilor, părinților soluția prin care să încheiem anul școlar și să se deruleze examenul de Bacalaureat”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că este vorba de două ordonanțe de urgență, pentru că una este pentru creșterile salariale, cealaltă pentru investițiiîn sănătate.

În acest moment vom începe ședința de guvern, vom analiza toate aceste documente, ulterior am să-i rog pe doamna ministru Deca, Budăi și Boloș să meargă la briefingul de presă și să dea toate detaliile pentru aceste documente”, a mai afirmat Ciucă.

Sindicaliștii pun stop grevei

Sindicaliștii din Educație au anunțat că acceptă noua ofertă a Guvernului, iar greva generală  se suspendă după 3 săptămâni. Potrivit comunicatului de presă al sindicatelor, profesorii așteaptă să vadă dacă guvernanții vor respecta angajamentele, în caz contrar, protestele se vor relua.

Potrivit unui comunicat de presă, „în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a cerut Guvernului să respecte promisiunile făcute și avertizează că, în condițiile în care nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

Guvernul le-a oferit profesorilor, sâmbătă, o creștere salarială imediată cu 25%, acordarea unei tranșe anuale în valoare de 1.500 de lei pentru personalul didactic și auxiliar, până în anul 2027 și acordarea a 50%, de la 1 ianuarie, din noua grilă prevăzută de Legea salarizării pentru cadrele didactice. 

Cu toate acestea, creșterea salarială de la 1 ianuarie 2024 nu se află în OUG-ul publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. De asemenea, față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea de 25% reprezintă 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite