Controverse privind plata salariilor profesorilor. „N-ați fost în grevă, dar cui ați predat?!“

0
Publicat:

Directorii de școală trec prin ore de foc, neștiind încă ce să facă în privința plății salariilor aferente lunii mai. Șefii îi avertizează să nu comită greșeli, însă fără ca cineva să-și asume un document cu reguli clare. „Așteptare“ este cuvântul de ordine.

Atmosfera în cancelarii e din ce în ce mai apăsătoare FOTO: arhiva
Atmosfera în cancelarii e din ce în ce mai apăsătoare FOTO: arhiva

În timp ce 20.000 oameni se îndreptau vineri spre Palatul Victoria, greviștii din învățământ părând mai hotărâți ca niciodată să continue greva generală, în școli, directorii schimbau mesaje între ei și așteaptau, în continuare, precizări.

„Nu-i vom plăti pentru zilele de grevă, asta e clar, dar cum vom face asta... Eu, de exemplu, nu am suspendat contractele. Aștept să văd ce fac și ceilalți”, spune directorul unei școli din Olt, contactat de „Adevărul”.

„Că salariile nu se vor acorda integral este o certitudine, nu mai putem pune în discuție asta, pentru că nici programul, EduSal, nu ne lasă să nu ținem cont de grevă. Dar dacă se suspendă sau nu contractele nu mai e la fel de clar. Așteptăm în continuare precizări”, spune un alt director. 

„E corect să beneficieze de creșteri? Cum ne privesc ei pe noi, greviștii, în ochi?”

Vestea că vor primi mai puțin cu o treime din salariu încă este un fapt surprinzător pentru mulți greviști, deși și-au asumat acest risc la intrarea în grevă. De unde mirarea? Pentru că prin liderii de sindicat, cel puțin la debutul protestului, li s-a transmis, pe baza experiențelor anterioare, că cel mai probabil vor fi plătiți integral, urmând să recupereze zilele de grevă.

„La început, da, te puteai gândi la o soluție de genul ăsta. Dar acum, când a venit deja sfârșitul anului școlar pentru clasele a VIII-a și a  XII-a, nu e evident că nu mai ai cum recupera?! Nu ne deranjează asta, vom strânge din dinți și vom merge mai departe. Altceva aș întreba însă: cum se simt profesorii care au anunțat că ei intră la ore, e corect să beneficieze de creșteri? Cum ne privesc ei în ochi?”, întreabă cei mai mulți dintre greviști.

Probleme din acest punct de vedere, au, însă, chiar și directorii. Pentru educatorii și învățătorii care nu au întrerupt activitatea, lucrurile sunt simple: copiii au fost aduși la școală, ei și-au făcut treaba. Tot lămurite sunt lucrurile și în privința acelor școli în care profesorii negreviști i-au anunțat pe părinți și pe elevi că ei vin la școală, desfășurând activitatea cu elevii care au venit la respectivele ore.

Se complică, în schimb, lucrurile în școlile în care majoritari au fost profesorii în grevă, iar semnalul dat părinților a fost: <Este de preferat ca elevii să stea acasă>. Aici, profesorii care nu fac grevă nu au avut cu cine să desfășoare orele la clasă.

„Pun și eu întrebarea: ok, n-ați fost în grevă, dar cui ați predat? Pentru ce să luați banii?”, semnalează situația chiar un director de școală.

„Au făcut și n-au făcut ore, știm cu toții asta. Dar dacă în condică nu e menționat <grevă>, eu ce fac, nu-l plătesc?!”, recunoaște situația un alt director de școală. 

Nici directorii care sunt convinși că au acționat conform legii suspendând contractele greviștilor, și și-au luat și măsuri suplimentare, solicitând lămuriri de la instituțiile competente (Inspectoratul Teritorial de Muncă), nu sunt liniștiți. Spun că situația în care se află nu este deloc una plăcută, însă deranjantă este dezinformarea pe care liderii de sindicat o fac în rândul membrilor.

Zilele de grevă nu se plătesc. Sunt suspendate contractele de muncă pe perioada grevei. Am dat deciziile pe 26 mai, în urma răspunsului primit de la ITM. Le recomand măriților de la sindicate să citească legea, nu să iasă și să acuze. Să nu mai mintă oamenii. I-au mințit, efectiv, că primesc banii integral, că nu se face suspendare la inițiativa angajatului... Păi, cum, sunt două sunt legi (...) în vigoare, publicate în Monitorul Oficial, legi care se aplică. Eu susțin greva, pentru că nu am luat din 2017 nicio majorare, dar mă enervează dezinformarea aceasta făcută cu bună știință”, spune un alt director din Olt.

El le-a suspendat angajaților aflați în grevă contractele pentru că acestea sunt prevederile legale, nu pentru că și-a dorit să facă asta sau că ar considera nelegitimă lupta colegilor, mai precizează directorul, care spune că acum se află în situația de a face față unui comportament agresiv îndreptat împotriva sa din partea liderilor de sindicat. „Dacă la un moment dat, un alt act normativ va veni cu alte prevederi, îl voi aplica”, mai spune directorul.

„Efectiv nu știm, vorbim și noi între noi”

Un alt director de școală, în schimb, motivează că nu a putut opera suspendarea contractelor greviștilor, în lipsa unor precizări clare, pentru că are mai multe nelămuriri. „Încă nu am suspendat, așteptăm să vedem ce fac ceilalți, încă nu știm. Este activitatea neefectuată, activitățile nu sunt consemnate în condica de prezență, în condică s-a consemnat grevă, nu activitate. Nu știm cum vom face. Și să le suspendăm contractul presupune, în acea aplicație REVISAL, să spui de când până când. Știm de când, dar nu știm până când, sunt multe incertitudini. Ce va fi în toată țara va fi și la noi. Efectiv nu știm, vorbim și noi între noi. Luni vom depune documentele”, a declarat un alt director de școală, pentru „Adevărul”.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, Cristian Ungureanu, spune că la instituția pe care o conduce s-a primit o singură solicitare, din partea unei școli din Slatina, pentru lămuriri în privința suspendării contractelor pe perioada grevei generale.

Prevederile sunt, însă, foarte clare în Legea 53/2003, Codul Muncii, mai precizează inspectorul-șef al ITM Olt, și anume că pe perioada participării la grevă contractul se suspendă (ART. 51 (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii: (...) f) participarea la grevă).

„O singură unitate a cerut lămuriri. Eu bănuiesc că știu, nu e o regulă să solicite scris de la ITM cum să facă. E o condiție legală, trebuie s-o îndeplinească, bănuiesc că au înțeles majoritatea. Probabil o singură școală a avut nevoie de lămuriri scrise”, a precizat Ungureanu.

În REVISAL se precizează data de începere a grevei (care devine data de începere a suspendării contractului), iar la încheierea grevei se completează data încetării suspendării, a mai precizat șeful ITM Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite