Podul de la Drăgășani, care cade pe bucăți în Olt, ar putea fi expertizat până la sfârșitul lunii. DRDP Craiova are o ofertă

0
Publicat:

Un ofertant s-a arătat interesat să expertizeze podul de la Drăgășani, care leagă județele Olt și Vâlcea. Bucăți din aleea pietonală s-au prăbușit, în 8 martie 2023, în râul Olt, iar podul a fost închis. Cetățenii din zonă cer însă redeschiderea lui.

Bucăți din aleea pietonală s-au deprins pe 25 metri, podul fiind închis FOTO: DRDP Craiova
Bucăți din aleea pietonală s-au deprins pe 25 metri, podul fiind închis FOTO: DRDP Craiova

Închiderea podului care leagă localitățile Verguleasa (Olt) și Drăgășani (Vâlcea) a fost dispusă în 21 martie 2023, considerându-se că nu mai prezintă siguranță.

Cetățenii din Verguleasa, obligați de atunci să parcurgă un drum de patru-cinci ori mai lung pentru a ajunge la Drăgășani, cer autorităților să redeschidă circulația, după ce vor fi efectuate lucrări de punere în siguranță, dacă acestea se impun.

Argumentul sătenilor este acela că podul cu o vechime de peste 100 ani rămâne un obiectiv bine realizat și sigur și că doar aleile pietonale, care s-au adăugat în 1965, ar reprezenta un pericol, prin urmare asupra acestora ar trebui să se intervină.

Cu o săptămână în urmă, sătenii au făcut un amplu protest, ajungând în fața Prefecturii Olt să-și strige nemulțumirea. Autoritățile spun însă că nu-și pot asuma redeschiderea podului fără ca un expert să se pronunțe  cu privire la siguranța acestuia.

DRDP Craiova a lansat, la începutul acestei săptămâni, o procedură de achiziție simplificată pentru a se realiza o nouă expertiză asupra podului, termenul-limită pentru depunerea ofertelor fiind 11 mai.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Cristian Tudor, a declarat pentru „Adevărul” că a fost depusă o ofertă, iar dacă lucrurile merg conform așteptărilor, câștigătorul ar putea fi desemnat în cursul săptămânii viitoare.

De la momentul desemnării, ofertantul are la dispoziție 15 zile pentru a oferi soluțiile pentru punerea în siguranță a podului (dacă se constată că podul va rezista), astfel încât circulația să fie redeschisă.

Firma interesată să realizeze expertiza este Total Road, iar suma pe care compania de drumuri a alocat-o acestei expertize este 195.000 lei fără TVA.

Podul nou, deocamdată un vis

Podul care prezintă pericol la acest moment ar fi trebuit deja înlocuit cu unul nou, cu peste 10 ani în urmă fiind licitat un obiectiv de reabilitarea pentru DN 67 B, din care face parte și acest pod, pe mai bine de 188 km.

Lucrările n-au început niciodată, iar compania de drumuri și constructorul care și-a asumat să realizeze investia sunt în litigiu.

Iată ce preciza DRDP Craiova, cu doar câteva zile în urmă, în contextul lansării procedurii de achiziție pentru realizarea noii expertize asupra podului:

Pe rolul instanței se afla un litigiu între CNAIR (DRDP Craiova) și SC DELTA ACM SRL pentru rezilierea contractului la obiectivul “Modernizare DN 67B Scoarta – Pitesti km 0+000 – 188+200”.

Până la soluționarea definitivă a dosarului în instanță, nu putem demara procedura de achizitie publică privind reactualizare proiect tehnic de execuție la acest obiectiv.

În data de 08.03.2023 s-a produs prăbușirea unei bucăți din trotuarul pietonal aflat în consolă având o lungime de aprox. 30-50 cm.

La acel moment expertul a notificat și a cerut DRDP Craiova închiderea de urgență a circulației auto și pietonale pe pod pentru a nu pune în pericol viața celor care îl tranzitează. Astfel, CNAIR a dispus inchiderea circulatiei stabilind ruta ocolitoare: DN64 (Drăgășani) – DJ678C (Orlești) – DJ678 (Buciumeni) – DN67B (Câmpu Mare).

În prezent, DRDP Craiova a lansat o procedură pentru efectuarea unei expertize din care să reiasă măsurile de punere în siguranță prin care circulația rutieră poate fi reluată pe pod doar pentru anumite categorii de autovehicule. Termenul de depunere a ofertelor este 11.05.2023. Contractul pentru noua expertiză a podului de la Drăgășani are o durată de 15 zile, o valoare estimată de 195.000 lei fără TVA.

În paralel, DRDP Craiova a inițiat demersurile pentru lansarea unei licitații în vederea reactualizării proiectului tehnic de execuție necesar construcției unui pod nou”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite