Care sunt perspectivele unui nou pod Giurgiu-Ruse
0Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, a precizat că pentru realizarea unui nou pod Giurgiu-Ruse, Comisia așteaptă să aibă interlocutori de la Sofia, dar și un proiect asumat de România și Bulgaria.

„Pentru Podul Giurgiu-Ruse există un proiect susținut și de CE. Pentru a putea progresa trebuie construită o companie de proiect între România și Bulgaria, care să propună un proiect comun. Sunt aceste instabilități politice în Bulgaria și așteptăm o stabilizarea a situației în Bulgaria, în sensul în care să identificăm interlocutori care pot lua decizii, pe car esă le urmeze și susțină o perioadă lungă de timp”, a declarat Adina Vălean, comisar european din partea României, întrebată de perspectivele unui nou pod peste Dunăre, într-o conferință de presă de joi.
„Din partea bulgară așteptăm de asemenea studiul de mediu pentru navigabilitatea Dunării, tot pentru a putea progresa în acest proiect comun cu România. Comisia pune presiune pe autorități, în special pe cele din Bulgaria, pentru că în România există deschidere”, a completat reprezentanta României în CE.
Adina Vălean a fost întrebată și ce se întâmplă cu modernizarea liniei de cale ferată Vidin - Calafat. „Calea ferată, dacă nu mă înșel, e în proces de evaluare, pentru că a fost propus de România în cadrul acestui apel de proiecte. Dar nu s-a terminat evaluarea, iar acesta e un apel de proiecte competitiv, cu proiecte din toate țările UE. Nu vreau să vorbesc înainte de anunțurile oficiale. Ele câștigă dacă sunt proiecte competitive. Adică dacă sunt bune, susținute de argumente și elemente care să le facă fezabile”, a punctat comisarul european.
Contractele semnate în România
Adina Vălean a precizat că miercuri a vizitat Portul Constanţa pentru că a dorit să înmâneze simbolic granturile din acest Mecanism de Interconectare a Europei, obţinute de România pentru două proiecte importante. Este vorba de calea ferată de acces către Portul Constanţa, un prim stadiu al proiectului, în care România a obţinut peste 43 de milioane de euro grant. Acesta reprezintă o cofinanţare pentru acest proiect foarte important, care va contribui la dezvoltarea şi modernizarea accesului către Portul Constanţa.
De asemenea, peste 16 milioane de euro reprezintă grant pentru construcţia podului de la Ungheni, care reprezintă doar unul dintre proiectele care au fost depuse de România.
Adina Vălean a explicat că mai sunt şi alte proiecte de infrastructură depuse de România în evaluare la Comisia Europeană, care au relevanţă foarte mare în contextul geopolitic actual, în contextul întăririi infrastructurii, în special în partea de est a României, conexiunile cu Moldova şi Ucraina. Potrivit comisarului european, Portul Constanţa are o importanţă crescută deoarece volumul de mărfuri tranzitat numai la începutul acestui an depăşeşte de peste 20 de ori volumul din 2021.
Întrebată ce se va întâmpla după 5 iunie, când expiră perioada în care cerealele nu mai au voie să tranziteze cinci state UE, Adina Vălean a evitat un răspuns. „Nu pot să afirm nimic în această privință. Chestiunile de piață internă, partea comercială, ne depășește puțin. Dacă țările de frontieră, din motive care țin de resorturile politicii agricile, simt o asemenea măsură și vor prelungirea măsurilor, pot comunica acest lucru și să negocieze cu CE”, a precizat Vălean.