Mii de pacienți din Olt nu au mai ajuns cu vaccinul antigripal în cabinetul medicului. „S-a renunțat la ceva ce mergea bine”

0
Publicat:

Mai puțini pacienți s-au vaccinat în Olt pentru a preveni gripa, în acest sezon gripal, comparativ cu cifrele de anul trecut. Se întâmplă asta deși este primul an în care vaccinul este disponibil gratuit în farmacii și pacienții nu mai așteaptă ca DSP să-i aprovizioneze pe medicii lor de familie.

Mii de pacienți nu au mai ajuns cu vaccinul al medic, pentru administrare FOTO: Pixabay
Mii de pacienți nu au mai ajuns cu vaccinul al medic, pentru administrare FOTO: Pixabay

În tot acest timp, camerele de gardă ale spitalelor au fost luate cu asalt de pacienți cu afecțiuni respiratorii.

Mii de doze eliberate din farmacii și neraportate ca administrate

În anii trecuți, anumiți medici de familie erau obligați să facă liste de așteptare pentru a le asigura pacienților din categoriile la risc vaccin antigripal gratuit. Medicii de familie primeau dozele prin intermediul Direcției de Sănătate Publică și rari au fost anii în care cererea de vaccin antigripal să fie acoperită integral și, mai ales, la timp. Din toamna anului trecut sistemul s-a schimbat, iar pacienții din categoriile la risc, cei care doresc să se vaccineze, primesc de la medicul de familie o rețetă, iar pe baza acesteia merg și ridică vaccinul din farmacie.

Zeci de mii de pacienți s-au prezentat la medicii lor de familie pentru rețetă, au ridicat vaccinul din farmacie, însă ce s-a întâmplat cu mii de doze de vaccin este greu de spus, pentru că cifrele raportate de farmacii nu „bat” cu vaccinările raportate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Sunt pacienți care au ridicat vaccinul, dar nici nu s-au întors la medicul de familie să le fie administrat și nici nu au solicitat administrarea în farmacie (în baza unei autorizări, și farmaciștii pot administra vaccinul și sunt obligați să înregistreze totul în RENV, însă în Olt nu s-a raportat nicio vaccinare în farmacie).

Conform datelor raportate de farmacii către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Olt, în lunile octombrie și noiembrie au fost eliberate din farmacii 32.104 doze de vaccin antigripal, în baza rețetelor de la medicii de familie. În aceeași perioadă, în RENV medicii au raportat 27.514 vaccinări efectuate. Ce s-a întâmplat cu peste 4.500 doz eliberate, dacă ne raportăm doar la lunile octombrie și noiembrie, este incert.

„Oamenii îți spun ceea ce vrei să auzi”

Medicul de familie Mihai Ungureanu spune că a eliberat peste 100 rețete pentru vaccinul antigripal. Dintre pacienții care au plecat spre farmacie, doar 10 s-au întors în cabinet pentru a le fi administrat vaccinul.

„Eu nu știu, pe de o parte, pacientul respectiv cum îl ia de la farmacie - îl transportă, îl bagă în buzunar, se duce, își face cumpărăturile și după ajunge cu el acasă (n. red. – ar trebui respectate anumite condiții de temperatură), iar pe de altă parte - îl face el, sau îl ia și îl dă la copil, sau la altcineva. Nu este în regulă acest sistem, nu este un sistem OK. S-a renunțat la ceva ce mergea bine”, spune medicul, pentru „Adevărul”.

Numărul celor care au cerut rețetă pentru vaccin este puțin mai mare decât cel al vaccinaților din anii trecuți, însă, avertizează medicul, nu există certitudinea că a și fost administrat.

„Spun: «Am vorbit cu Cutărescu și mi l-a făcut». Oamenii îți spun ceea ce vrei să auzi, până la urmă. Statistica nu e reală, pentru că eu n-am putut să înregistrez niște vaccinuri care nu mi-au trecut prin mână. În momentul în care eu sincronizez rețeta, observ că-mi apare eliberată, e clar, a fost ridicată de la farmacie, dar atât”, completează medicul.

Conform datelor DSP Olt, în perioada septembrie 2022 – 4 ianuarie 2023 (în sezonul în care și aprovizionarea și administrarea se realizau prin intermediul medicilor de familie) au fost administrate 30.510 doze de vaccin antigripal. La un an distanță, când nu a mai fost nevoie să se aștepte repartizarea vaccinului, ci produsul a fost disponibil în farmacii, gratuit, pe bază de rețetă, numărul de doze administrate a scăzut cu 1.500, conform datelor din RENV.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite