Primele cazuri de gripă din Olt, la Caracal. Vaccinul antigripal, aproape epuizat

0
Publicat:

Primele cazuri de gripă comunicate de DSP Olt au fost înregistrate la patru pacienți, cu vârste cuprinse între trei și 26 ani, din Caracal. Autoritățile sanitare au cerut încă 5.000 doze de vaccin.

Vaccinul antigripal s-a epuizat, cazurile de gripă încep să apară FOTO: arhiva/Lucian Muntean
Vaccinul antigripal s-a epuizat, cazurile de gripă încep să apară FOTO: arhiva/Lucian Muntean

Numărul cazurilor de viroze și pneumonii raportate de către unitățile sanitare și medicii de familie din Olt se menține în continuare mare, însă au apărut și primele cazuri de gripă. Este vorba de patru pacienți care s-au prezentat, în săptămâna 12-18 decembrie 2022, la Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal.

Pacienții, care au trei ani, 13 ani, 23 ani și, respectiv, 26 ani, au fost testați cu teste rapide, cu rezultat pozitiv pentru virusul gripal tip A. Medicii au recomandat, în urma evaluării, tratament acasă, niciunul nefiind internat.

Cazurile, deși sunt raportate de aceeași unitate spitalicească, nu au legătură între ele, precizează reprezentanții DSP.

„Nu avem informații oficiale privind primirea unei noi tranșe de vaccin gripal” 

Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică Olt reamintește pacienților că cea mai eficientă formă de prevenție a îmbolnăvirii grave este vaccinarea antigripală.

Dozele de vaccin repartizate medicilor de familie și unităților medicale din județ aproape că s-au epuizat, în stoc existând puțin peste 400 doze, prin urmare doritorii au doar varianta de a achiziționa vaccinul din farmacii.  

„Pentru sezonul rece 2022- 2023, D.S.P. Olt a catagrafiat 34.991 persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal. Din cele 31.027 doze de vaccin gripal primite în doua tranșe, pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc, până în prezent s-au administrat 30.611 doze”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt. 

La începutul lunii noiembrie, D.S.P. Olt a solicitat suplimentarea cantității de vaccin gripal cu 5.000 doze, au precizat reprezentanții DSP Olt. „Nu avem informații oficiale privind primirea unei noi tranșe de vaccin gripal”, a mai transmis sursa citată.

În săptămâna 12-18 decembrie 2022, la nivelul județului Olt s-au înregistrat peste 1.000 cazuri de infecții respiratorii acute (față de 662 cazuri în prima săptămână de raportare din acest sezon gripal, de la începutul lunii octombrie 2022), 36 pacienți necesitând internarea.

În săptămâna 12-18 decembrie 2022, 457 pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie (față de 254 în săptămâna 3-9 octombrie 2022), 84 necesitând spitalizare.  

Medicii reamintesc ce putem face pentru a preveni și limita extinderea infecțiilor virale, care deja suprasolicită camerele de gardă ale spitalelor:

- Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;

- Folosirea batistei de unică utilizare;

- Respectarea unui regim sănătos de viață - alimentație bogată în legume și fructe;

- Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și  astfel la agravarea simptomelor.

- Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului;

- Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;

- Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzatoare din punct de

vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită, la 24-26 grade Celsius);

- Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite