Meşterii de pe Valea Olteţului vin la Slatina. Atelierul de încondeiat ouă se organizează în centrul oraşului, la Vila Bărbulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul s-a desfăşurat anul trecut chiar pe trotuar, în faţa Bibliotecii Judeţene. FOTO Adevărul
Atelierul s-a desfăşurat anul trecut chiar pe trotuar, în faţa Bibliotecii Judeţene. FOTO Adevărul

Meşterii încondeietori de pe Valea Olteţului vin la Slatina, în Joia Mare,  pentru a le arăta celor interesaţi cum se încondeiază ouăle olteneşte, păstrând modelele vechi moştenite de la meşterii populari din zona Balş.

Organizatorii, reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, i-au invitat pe meşterii Petre Ciobanu de la Călui, Daniela Voicu de la Balş şi Costinel Beşteleu, care vor veni însoţiţi de ucenicii lor, elevi premiaţi la cel mai cunoscut concurs din România, cel de la Ciocăneşti (Suceava): Virgil Teodor Mihăilă (Premiul II în 2013 şi Premiul I în 2014) şi Ionela Rony Costache (Premiul II în 2016).  De la Călui va veni un alt coleg, Cristian Nicolăescu, cel mai mic încondeietor profesionist, elev în clasa a IV-a.

Cei interesaţi să desluşească tainele încondeieri ouălor sunt aşteptaţi în intervalul orar 14,00-17,00 în curtea instituţiei amintite (în centrul oraşului, la fosta Vilă Bărbulescu), la atelierul care are deja tradiţie, anul trecut , spre exemplu, având loc în faţa Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“.

Meşterii vor veni, de altfel, în oraş încă de dimineaţă, primii care pot încerca să încondeieze ouă fiind copiii instituţionalizaţi, care vor primi, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vizita meşterilor.

CITIŢI ŞI: Încondeiatul ouălor renaşte pe Valea Olteţului. „Am învăţat meşteşugul de la bunicul meu şi am să mă las când m-or lăsa ochii sau mâinile, altfel nu!“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite