FOTO VIDEO Proiect pentru combaterea corupţiei lansat la Slatina de poliţişti din trei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea oficială a proiectului la Slatina a reunit poliţişti din cele trei ţări implicate  (FOTO: Mugurel Manea)
Lansarea oficială a proiectului la Slatina a reunit poliţişti din cele trei ţări implicate  (FOTO: Mugurel Manea)

Reprezentanţi din conducerea mai multor inspectorate de poliţie judeţene din ţară, inclusiv din Bulgaria şi Letonia, au fost prezenţi, miercuri – 1 octombrie, la Slatina, unde au participat la lansarea oficială a unui proiect finanţat din fonduri europene numit “United against corruption” (Uniţi împotriva Corupţiei). Printre obiectivele proiectului se află şi formarea poliţiştilor în “tehnici” de combatere a corupţiei.

Lansarea proiectului a avut loc în incinta sălii de şedinţe de la Consiliul Judeţean Olt din municipiu. Iniţiativa proiectului a aparţinut Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Olt, în parteneriat cu IPJ Dâmboviţa, Inspectoratul de Poliţie Regională din Vidin, Inspectoratul de Poliţie Regională din Pleven, Poliţia de Stat din Letonia şi Transparency International. Toate instituţiile enumerate anterior au avut reprezentanţi trimişi miercuri la Slatina. De asemenea, au fost prezent şi oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale Anticorupţie.

Oficial, scopul proiectului este acela de a contribui la implementarea şi dezvoltarea instrumentelor comune de lucru referitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei în cele trei ţări cu instituţii reprezentate în cadrul proiectului: România, Bulgaria şi Letonia. Alte obiective adiacente amintite de cei care au luat cuvântul la lansarea proiectului ar consta în: analiza principalelor tendinţe de corupţie (zonele cele mai vulnerabile), precum şi cauzele şi efectele corupţiei asupra societăţii în cele trei ţări menţionate; îmbunătăţirea expertizei şi a cunoştinţelor relevante în domeniul combaterii corupţiei, derularea de sesiuni comune de instruire a 150 de poliţişti români, bulgari şi letoni în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.

Grupul ţintă al proiectului a fost împărţit în câteva segmente, după cum urmă: pentru cursurile de formare, grupul ţintă va fi format din efectivele IPJ Olt şi IPJ Dâmboviţa, Inspectoratul de Poliţie Regională din Vidin şi Inspectoratul de Poliţie Regională din Pleven - Bulgaria, respectiv Poliţia de Stat din Letonia. Pentru seminariile din cadrul proiectului, grupul-ţintă va fi format din 50 de reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii, iar, pentru campania de prevenire, grupul-ţintă va fi alcătuit din cetăţenii celor trei ţări din proiect.

“Poate v-aţi gândit care este caracterul inovativ al acestui proiect deoarece au mai fost şi altele. Ei bine, noi am considerat că noutatea acestui proiect este dat de implicarea în sesiunile de instruire a unor formatori atât din cadrul instituţiile statului – respectiv de la Direcţia Generală Anticorupţie şi Poliţia Statală Letonă, dar şi din partea unor organizaţii neguvernamentale - Transparency International România, fapt ce va da pregătirii o dimensiune complexă, cu prezentarea mai multor aspecte ale fenomenului corupţiei şi puncte de vedere diverse asupra acestui aspect. De asemenea, caracterul inovativ credem noi că va fi dat şi de elaborarea unui ghid de bune practice, ce va prezenta un punct de vedere integrat cu privire la fenomenul corupţiei. Un alt element nivel de noutate este reprezentat de derularea acestei campanii de conştientizare a corupţiei simultan în cele trei state participante la proiect. Nu în ultimul rând, vom elabora în comun materiale şi vom avea sesiuni comune de lucru, toate acestea urmând să contribuie la facilitarea cooperării dintre poliţiile statelor participante”, a declarat comisar-şef Alina Popescu, manager al proiectului şi, deasemenea, şef al Cabinetului inspectorului-şef al IPJ Olt.

Valoarea proiectului este de 275.000 euro, din care contribuţia din finanţarea nerambursabilă este de 246.000 euro.

Mai puteţi citi:

FOTO   Sediul Poliţiei Olt, luat cu asalt de elevi cu ocazia Săptămânii Prevenirii Criminalităţii

Accident rutier grav cu trei victime încarcerate la Radomireşti

Accident cu doi răniţi lângă uzina Alro Slatina

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite