Focar de pestă porcină africană în Olt. Peste 11.000 de porci sacrificați. Se interzice accesul cu animale vii în târguri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fermă comercială din județul Olt afectată în 2021 de pesta porcină africană se confruntă din nou cu această problemă. Suspiciunea a fost confirmată în cursul săptămânii trecute, dispunându-se sacrificarea a peste 11.000 porci.

Peste 11.000 porci din fermă trebuie sacrificați FOTO: arhiva
Peste 11.000 porci din fermă trebuie sacrificați FOTO: arhiva

Suspiciunea a apărut în exploatația comercială din Negreni-Scornicești cu câteva zile în urmă, iar în 25 aprilie 2024 a fost confirmată de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Aceeași fermă comercială s-a mai confruntat cu pesta porcină africană și cu trei ani în urmă. 

Între timp s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat „Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt”, decizându-se măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11.425 capete suine.

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, au transmis reprezentanții DSVSA Olt.

Numeroase localități și fonduri de vânătoare, sub restricții

În urma confirmării focarului de PPA, mai multe localități, precum și câteva fonduri de vânătoare, au fost incluse în zona de protecție (delimitată pe o rază de 3 km în jurul focarului): Scornicești-Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia, FV 11 Potcoava, FB 8 Scornicești.

Și mai multe localități sunt în zona de supraveghere (pe o rază de 10 km): Scornicești-Șuica, Mogoșești, Rusciori, Constantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești Popești, Potcoava-Fălcoeni, Trufinești, Optași-măgura, Sîrbii Măgura – Vitănești, Colonești-Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvîrgeni Tătulești, FV 10 Optași, FV 7 Priseaca, FV 12 Bălteni și FV 9 Tătulești. Zona de supraveghere include, de asemenea, și două exploatații comerciale de suine din localitatea Constantinești.

Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție”, au precizat reprezentanții DSVSA.

Se mențin de asemenea restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora (interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii), a mai transmis DSVSA.

Autoritățile fac apel la „sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici” să respecte măsurile dispuse, „având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a mai transmis DSVSA.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite