Cadavre de porci și vaci, aruncate la marginea drumului, aproape de Vama Nădlac

0
Publicat:

Proprietarul unei ferme de porci din județul Arad este suspectat că ar fi îngropat la marginea drumului mai multe cadavre de porci morți de pestă porcină africană. În total s-au găsit 12 cadavre.

Animalele erau îngropate FOTO Garda de Mediu
Animalele erau îngropate FOTO Garda de Mediu

Animalele moarte au fost găsite în urma sesizărilor venite de la localnici. Astfel, comisarii de mediu au făcut verificări şi au găsit în total 12 cadavre, îngropate în trei locuri, în şanţul de colectare a apei pluviale.

De asemenea, la solicitarea comisarilor de mediu, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a prelevat probe „în vederea analizării acestora sub suspiciunea că animalele din specia porcine au decedat din cauza infecţiei cu pesta porcină africana (PPA), boala de carantină”.

500 de metri de fermă

Potrivit directorului DSVSA Arad, Marcel Roşu, cadavrele de porci au fost găsite la limita teritorială dintre Nădlac şi Şeitin, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de o fermă unde a fost confirmat recent un focar de PPA (pestă porcină africană).

Controlul a fost efectuat de către o echipă mixtă.

În data de 29 februarie 2024 a avut loc o acțiune de verificare a unor locații (șanțuri colectare ape pluviale) semnalate de către cetățeni din zona Nădlac, în care se bănuia îngroparea unor cadavre de animale. Controlul a fost efectuat de o echipă mixtă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, personal ANSVSA și agenți din cadrul IPJ Arad.  În total au fost efectuate dezgropare de cadavre de animale în trei locații, găsindu-se un număr de zece cadavre de porcine și un număr de două cadavre de bovine”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Comisariatul Județean Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu a formulat sesizare penală in REM la regimul deșeurilor, pentru că fapta constituie infracțiune, având în vedere cantitatea (1.980 kg) și faptul că animalele erau purtătoare de virus PPA - ceea ce poate afecta mediul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite