Rezervație de mistreți, nimicită de pestă porcină, repopulată cu cerbi lopătari

0
Publicat:

Cerbii lopătari aduşi în Rezervaţia de la Bolovani, judeţul Dâmboviţa, s-au adaptat, ei fiind aduşi să repopuleze pădurea din care au murit, acum câţiva ani, toţi mistreţii din cauza pestei porcine.

Cerb lopătar, în rezervația de la Bolovani. FOTO targovistelive.ro
Cerb lopătar, în rezervația de la Bolovani. FOTO targovistelive.ro

Popularea complexului cu cerb lopătar a început la Bolovani (Dâmbovița) în urmă cu trei ani. Dacă atunci animalele aveau la dispoziție un ţarc mic de carantină, pe aproximativ o jumătate de hectar, care a fost populat cu 19 exemplare (15 exemplare de femelă şi patru exemplare mascul), acum au la dispoziție o suprafaţă de 60 de hectare.

„În Complexul de creştere intensivă a vânatului de la Bolovani, la Ocolul Silvic Răcari, sunt undeva la 30 exemplare acum, evaluarea se va face în această primăvară, le merge foarte bine. În viitor vom reface întreaga împrejmuire a complexului de la Bolovani şi să încercăm repopulare cu mistreţi, cu muflon, cu alte specii”, a precizat şeful Ocolului Silvic Răcari, Muşat Cătălin.

În 2019, un focar de pestă porcină africană a afectat complexul de la Bolovani şi au murit peste 200 de porci mistreţi. Complexul de vânătoare Bolovani a fost înfiinţat în 1970 şi se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 402 hectare. Aici au fost crescuţi intensiv mistreţi.

Până în 2019 au fost mistreţi şi din cauza pestei porcine au murit toţi, au fost îngropaţi. Peste 200 porci am găsit morţi. S-a încercat repopularea cu cinci santinele, dar s-au mai găsit exemplare moarte, s-a trimis la analiză şi a reieşit încă prezenţa virusului de pestă porcină africană”, a spus şeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Muşat, citat de Agerpres.

Repopularea cu porci mistreţi se va putea face după doi ani după ce se va constata că nu mai sunt cazuri de pestă porcină.

După doi ani, dacă descoperim că nu mai există urme de pestă porcină, se poate face repopularea. Ne luăm de rezervă o cotă ca să mai împuşcăm câte un exemplar. În momentul în care descoperim că este infestat, încă doi ani nu mai putem să repopulăm. Cel mai recent caz descoperit a fost anul trecut. Mai sunt exemplare de mistreţi în trecere. Avem cotă de recoltă pentru a verifica starea de sănătate”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Petre Marin.

Recent a avut loc o acţiune de împădurire pe raza Ocolului Silvic Răcari în cadrul Lunii Plantării Arborilor, iar reprezentanţii Direcţiei Silvice au făcut o deplasare în teren şi la rezervaţia de la Bolovani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite