Cum intri în posesia tabletelor de iodură de potasiu. Ce variantă au persoanele fără medic de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabletele de iodură de potasiu se vor administra doar la indicaţia medicului FOTO: arhiva
Tabletele de iodură de potasiu se vor administra doar la indicaţia medicului FOTO: arhiva

Autorităţile fac precizări cu privire la modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie. Medicii de familie sunt cei care vor elibera, „ca măsură strict preventivă“, reţeta.

De la recomandarea făcută de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu două zile în urmă, de a merge la medicul de familie pentru reţeta pe baza căreia ni se va elibera iodura de potasiu, destul de mulţi pacienţi au intrat în panică. Unii şi-au sunat medicul de familie, alţii chiar s-au deplasat la cabinet, iar o parte s-au interesat telefonic şi la alte instituţii. Printre acestea se numără şi Casa de Asigurări de Sănătate Olt, care între timp a şi venit cu precizări despre traseul pe care pacienţii trebuie să-l urmeze.

Tabletele de iodură de potasiu se vor administra numai la indicaţiile autorităţilor, iar informările în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.

Unde mergem pentru reţetă

Primul drum îl vom face la medicul de familie. În cazul în care nu suntem pe lista niciunui medic de familie, ne putem adresa oricărui medic de familie pentru a obţine reţeta, în acest ultim caz fiind nevoie de completarea unei declaraţii pe propria răspundere în faţa medicului.  

„Medicul de familie, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, aflat în evidenţa proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripţia medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ. După eliberarea prescripţiei medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmacie“, precizează reprezentanţii CJAS Olt.

Ne prezentăm cu această reţetă, în original, la farmacie, iar farmacia eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit. „Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziţia pacientului sau a aparţinătorului, respectiv persoanei care ridică medicamentul în numele pacientului şi informaţiile privind modul de administrare, conform Fişei informative pentru pacienţi cu privire la medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate“, mai precizează CJAS Olt.

În farmacie, persoane care ridică medicamentul va semna „Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate“. Acest acord semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripţiei medicale (formular de reţetă simplă tip PRF) emise de medicul de familie.

Medicii de familie pot prescrie o singură dată comprimatele de iodură de potasiu pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie, precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie.

„Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie şi completează, în vederea obţinerii prescripţiei, declaraţia pe propria răspundere în faţa medicului de familie“, se mai precizează în comunicatul citat.

Cât despre farmaciile care eliberează acest medicament, lista este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nebunia pastilelor de iod. Medicii se plâng, românii sunt nepăsători

Iodura de potasiu. Care sunt riscurile administrării neavizate. Medic: „La copiii foarte mici există o formulă de dizolvare“

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite