Nebunia pastilelor de iod. Medicii se plâng, românii sunt nepăsători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comprimatele de iodură de potasiu şi-au pierdut popularitatea Foto: Arhivă
Comprimatele de iodură de potasiu şi-au pierdut popularitatea Foto: Arhivă

Ministrul Sănătăţii invită populaţia să-şi ridice de urgenţă comprimatele de iodură de potasiu din farmacii, medicii de familie se plâng că anunţul ar putea bloca activitatea în cabinete, în timp ce interesul românilor pentru aceste medicamente se îndreaptă spre zero.

S-au dus vremurile în care românii scotoceau farmaciile pentru a găsi iodul salvator în caz de accident nuclear. Acum, pastilele gratuite îşi aşteaptă doritorii care nu mai apar. Procentele foarte mici de oameni care au catadicsit să-şi ridice pastilele din farmacii l-a făcut pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să lanseze, luni, o invitaţie „de urgenţă” pentru persoanele eligibile, cele sub 40 de ani, să-şi procure comprimatele de iodură de potasiu. 

Medicii de familie: cum ne putem descurca? 

Gestul a avut darul de a-i panica pe reprezentanţii medicilor de familie care se tem că activitatea în cabinete s-ar putea bloca. „Iniţial se spusese că oamenii pot veni pe rând şi era foarte bine. Acum, dacă ieşi pe post şi spui că trebuie să te duci în două-trei zile, de urgenţă, imaginaţi-vă ce înseamnă să-ţi vină 1.000 de pacienţi pe lângă consultaţiile normale pe care le ai. Cum credeţi că ne putem descurca?”, arată Luminiţa Zane, vicepreşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, FNPMF. 

Deşi năvala invocată nu s-a produs încă la cabinete, telefoanele au început să sune cu insistenţă. „Fizic au venit doar câţiva, dar telefoane nu vreţi să ştiţi câte primim pe zi. Pot să vină pacienţii pentru prescripţie, dar nu toţi odată. Mai ales că este şi perioada aceasta cu COVID-ul şi noi testăm şi ne străduim ca această activitate să fie programată către finalul programului, ca să nu se întâlnească pacienţii unii cu alţii”, a detaliat dr. Zane.

Într-un comunicat, FNPMF arată că „având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârste sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârste sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu”. 

Un site special 

Reprezentanţii federaţiei mai spun că reţetele nu pot fi trimise pe WhatsApp, e-mail, fiind necesară prezenţa fizică la cabinet. „Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcţionează cu întreruperi de astăzi dimineaţă, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate”, potrivit sursei mai sus citate. 

Reprezentanţii medicilor de familie mai spun că ar fi bine dacă Ministerul Sănătăţii ar crea împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu. „Crearea unui astfel de site durează maximum o oră. Solicitarea trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, împreună cu modificarea în regim de urgenţă a Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1648/2022, pentru eliminarea reţetei de la medicul de familie şi introducerea site-ului creat de STS”, sugerează aceştia.   

Un singur doritor în Ilfov  

Datele adunate de News.ro arată că numărul celor care s-au prezentat în farmacii pentru a li se distribui iodura de potasiu este redus. În judeţul Ilfov, de exemplu, o singură persoană a venit în luna iulie să-şi ridice pastilele, în timp ce, în Bucureşti, au fost eliberate 302 comprimate pentru 172 de pacienţi. 

Farmaciile care distribuie astfel de pastile sunt în număr de 2.500 la nivelul întregii ţări, lista acestora fiind afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

În contextul războiului din Ucraina şi existenţei riscului de accident nuclear, Ministerul Sănătăţii a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la distribuirea pastilelor de iod. Comprimatele de iodură de potasiu sunt destinate populaţiei în vârstă de până la 40 de ani şi se administrează numai în caz de expunere după un accident nuclear, la anunţul autorităţilor. Administrarea preventivă este contraindicată. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberate de către medicul de familie.

Iodul este destinat populaţiei în vârstă de până la 40 de ani şi se administrează numai în caz de expunere după un accident nuclear

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite