"Baronul roşu" Paul Stănescu aşteaptă cu inima strânsă finalizarea cercetărilor în Dosarul Referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt şi, totodată, liderul organizaţiei judeţene a PSD Olt, stă ca pe ghimpi, de o vreme încoace, în timp ce aşteaptă finalizarea cercetărilor demarate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în celebrul “Dosar al Referendumului”, dar nu numai. Şi măcar dacă acestea ar fi singurele sale temeri.

Şef al Consiliului Judeţean Olt din 2008 încoace, şef peste PSD Olt şi, în general, peste întreg judeţul Olt, baronul Paul Stănescu (57 ani) a fost reconfirmat în fruntea “partidului roşu” la ultimele alegeri interne de anul trecut, concurând fără candidat, ca pe vremea lui Nea Nicu. În luna aprilie 2013, el a fost ales, totodată, şi printre cei opt vicepreşedinţi regionali ai PSD, funcţie ce presupune coordonarea activităţii filialelor partidului din care face parte - PSD, din regiunea Olteniei. Personalitate politică obscură până în 2008, Paul Stănescu a avut o ascensiune fulminantă după acest an de cotitură pentru el, când reuşeşte să devină preşedinte al Consiliului Judeţean Olt - la o diferenţă de nici 800 de voturi faţă de următorul clasat. Astfel, deşi plecase în cursa electorală cu şansa a treia, Stănescu a ajuns şeful judeţului “la mustaţă”.

De atunci şi până în prezent, Stănescu şi-a cimentat poziţia atât în afaceri, dar, mai ales, în partid. Recordurile clare pe care Oltul le-a stabilit ca şi prezenţă la vot la toate ciclurile electorale de după 2008 încoace au făcut să devină imposibil ca “baronul roşu” de la Olt să nu intre în vizorul autorităţilor. Ne referim aici la “Dosarul Referendumului” deschis de procurorii DNA, unde Stănescu deţine un rol principal alături de alte 48 de nume grele de vicepremieri, miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene şi primari de mari oraşe, majoritatea dintre ei fiind cunoscuţi cu un potenţial deosebit în a mobiliza lumea la vot. Cel puţin astfel sunt aceştia prezentaţi potrivit unui articol publicat de site-ul “Lumea Justitiţiei” pe data de 6 martie a.c. Faptul că prezenţa lui Stănescu pe lista anterior menţionată nu ar fi deloc întâmplătoare este dată de cifrele potrivit cărora Oltul este judeţul unde s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la referendumul din vara 2013 pentru demiterea lui Traian Băsescu, cu o prezenţă de 74,71%, majoritatea pronuţându-se în favoarea scrutinului. La alegerile europarlamentare din 25 mai a.c., Oltul a ieşit iarăşi în evidenţă prin locul I ocupat pe ţară ca prezenţă a locuitorilor la urne cu aproape 47%, dintre care 58% au votat alianţa USD “dirijată” de PSD, partid condus de Stănescu la Olt. Faptul că, din numărul total de votanţi de cca. 176.000, aproape 32.000 au fost "turişti", ar trebui să ridice semne de întrebare pentru autorităţile competente. Paul Stănescu a fost deja audiat de mai multe ori de către procurorii DNA în “Dosarul Referendumului”, dosarul fiind în lucru şi la acest moment.

O parte dintre celelalte nume incluse şi ele în acest dosar deja au ajuns să aibă mari probleme cu legea – implicaţi fiind în alte cazuri considerate ilegale de către autorităţi, vezi “cuplurile” Vlad Cosma-Mircea Cosma de la Giurgiu, Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, sau Ion Prioteasa (Dolj) ş.a. Şapte termene s-au scurs de la data începerii procesul care se află în continuare pe rol. Primele condamnări în dosar au apărut în ianuarie 2014, când doi dintre inculpaţi (Marius şi Simona Preduţ) şi-au recunoscut vinovăţia, ei fiind condamnaţi la câte un an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Paul Stănescu a afirmat de mai multe ori că nu a făcut nimic ilegal la referendumul din vara lui 2012.

Cum se duc banii oltenilor în “gaura de vierme” FC Olt Slatina

Iar “Dosarul Referendumului” nu este singurul pe care “Baronul roşu” de la Olt îl are pe cap. Astfel, liderul pesedist oltean aproape că a făcut potecă la DNA Craiova într-un alt dosar din cauza modului cel puţin bizar în care Consiliul Judeţean Olt, coordonat de Stănescu, a finanţat şi finanţează în continuare echipa locală de fotbal din Slatina - FC Olt Slatina. De câţiva ani buni, C.J. Olt virează constant bani frumoşi pentru a păstra această echipă. În 2011, în urma controlului efectuat la C.J. Olt de Camera de Conturi Olt pentru anul 2010, auditorii au stabilit că: “în anul 2010 au fost angajate şi efectuate plăţi pentru acţiuni nonprofit de interes general în suma de 2.730.000 lei către Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina – secţia fotbal, alocarea acestei sume s-a făcut fără respectarea prevederilor Legii 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general“. În 2013, povestea s-a repetat, dar cu bani ceva mai puţini: “doar” 2.010.000 lei. Prins cu ocaua mică, Stănescu a schimbat tactica: a căutat o metodă de a respecta prevederile legii amintite şi a găsit-o. Astfel, în plenul Consiliului Judeţean, a fost aprobat - atât în 2013, dar şi la finele anului trecut pentru anul curent, o hotărâre referitoare la aprobarea unui aşa-numit “Program anual al Consiliului Judeţean Olt de finanţare nerambursabilă în domeniile sport şi cultură pentru anul 2014”. De asemenea, în acelaşi sens, a fost constituită şi o comisie pentru întocmirea Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport şi cultură pe anul 2014 şi aprobarea Ghidului solicitantului, apoi a urmat o altă hotărâre a C.J. Olt privind numirea comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport pe anul 2014 şi constituire comisie de soluţionare a contestaţiilor la evaluarea şi selecţia proiectelor.

La jumătatea lunii mai a.c. a venit şi “rodul” tuturor acestor demersuri: echipa FC Olt a câştigat, “surpriză”, din nou, finanţarea nerambursabilă din partea C.J. Olt. Astfel, aşa cum se arată şi în anunţul de atribuire publicat în Monitorul Oficial, Partea a VI-a, nr. 69/15.04.2014, “Consiliul Judeţean Olt anunţă că, în urma evaluării proiectelor depuse şi aplicării criteriilor generale şi specifice de evaluare în cadrul procedurii de selecţie publică de proiecte în vederea acordării de finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport pe anul 2014, a fost desemnat câştigător proiectul depus de Asociaţia Clubul Sportiv FC Olt Slatina, proiect care obţine finanţare nerambursabilă”. Suma: aceeaşi ca şi anul trecut: cca. 2.000.000 lei (20 miliarde lei vechi, n.a.).

De ce tot acest interes pentru o echipă de fotbal care a scăpat cu greu de la retrogradare în fiecare an?? Un motiv ar fi faptul că echipa este condusă de Ionuţ Ivan din funcţia de preşedinte (lider, totodată, şi al organizaţiei de tineret a PSD – n.a.). În plus, aceeaşi echipă este antrenată de… Dan Oprescu, fratele vicepreşedintelui C.J. Olt, Marius Oprescu, nimeni altul decât “mâna dreaptă” a prezidentului CJ Olt.

Vă mai recomandăm:

Liviu Dragnea, vicepremierul judecat pentru fraudă la referendum: ” Să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe”

Baronii din Bistriţa-Năsăud „urmăriţi” de lege

Şefii de Consiliu Judeţean urmăriţi de blestemul puşcăriei. Constantin Conţac a fost condamnat cu executare, iar Florin Ţurcanu cu suspendare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite