Baronii din Bistriţa-Năsăud „urmăriţi” de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Rusu (stânga) alături de fostul prefect Cristian Florian şi deputatul Ioan Oltean (dreapta) FOTO: Bianca Sara
Liviu Rusu (stânga) alături de fostul prefect Cristian Florian şi deputatul Ioan Oltean (dreapta) FOTO: Bianca Sara

Favorizarea infractorului, luare şi dare de mită, deturnare de fonduri, trafic de influenţă, instigare la spălare de bani, toate acestea sunt acuzaţiile care vizează baronii din Bistriţa-Năsăud. Printre cei care au ajuns în vizorul procurorilor se numără deputatul şi şeful PDL Ioan Oltean sau fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu (PDL).

Perioada în care s-au aflat la guvernare le-a adus probleme cu legea celor mai influente personaje democrat-liberale din Bistriţa-Năsăud. Problemele au început chiar la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în anul 2011.

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Ioan Andreica era dus la audieri la DNA, iar procurorii dădeau buzna în sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud sigilând birourile preşedintelui Liviu Rusu şi al vicepreşedintelui Luca Iancu, dar şi locuinţa lui Ioan Andreica.

9 luni mai târziu, atât fostul secretar de stat Ioan Andreica, cât şi fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu erau reţinuţi pentru 24 de ore. Deşi au fost şi sunt în continuare cercetaţi în stare de libertate, probleme cu legea au însemnat moartea politică a lui Liviu Rusu, care avea în plan să candideze în 2012 pentru încă un mandat la conducerea Consiliului Judeţean.

Fostul preşedinte de Consiliu Judeţean, Liviu Rusu este acuzat de luare de mită şi deturnare de fonduri, iar Ioan Andreica este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată. Cele care le-au adus problemele celor doi au fost diverse licitaţii care ar fi fost trucate.

Deşi la acea data procurorii susţineau că deputatul şi liderul PDL Ioan Oltean nu ar avea nicio treabă cu acest dosar, în 2013, acesta era acuzat de trafic de influenţă şi de favorizarea infractorului. Mai precis era vorba despre favorizarea lui Liviu Rusu şi a lui Ioan Andreica, pe care i-ar fi avertizat că DNA-ul urmează să facă percheziţii la domiciliul şi respectiv „locul de muncă”.

De asemenea, Ioan Oltean este acuzat că ar fi intervenit pe lângă diverse persoane din Ministerele Dezvoltării al Economiei şi al Mediului în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari PDL.

Atât deputatul Ioan Oltean, cât şi fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu şi Ioan Andreica sunt încă cercetaţi.



Vă mai recomandăm:
 

DNA a dispus urmărirea penală împotriva vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Ioan Oltean. Liviu Rusu şi Ioan Andreica i-ar fi adus necazurile

Ce rol a avut Ioan Oltean în caracatiţa care a dus la mai multe dosare şi la închiderea unei linii de finanţare?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite