Povestea Polisano, „imperiul” fondat de milionarul sinucigaş Ilie Vonica. Cum a ajuns o afacere de familie un business de sute de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Polisano a fost înfiinţată în 1993 la Sibiu, Ilie Vonica fiind fondatorul şi acţionarul unic al imperiului medical.

Polisano îşi desfăşoară activitatea în domeniul importului şi distribuţiei de produse farmaceutice, parafarmaceutice, cosmetic şi apartură medical şi are sediul în municipiul Sibiu. 

În 1993 compania debutează pe piaţa farmaceutică începându-şi activitatea ca distribuitor regional de produse farmaceutice. Trei ani mai târziu, în 1996, Polisano este prima companie care implementează un sistem organizat de distribuţie produse termosensibile către spitale asigurând livrarea directă către acestea.

În 1998 Polisano îşi deschide un nou depozit în Bucureşti, acesta devenind al doilea depozit central al companiei. În 2003, Polisano implementează Sistemul Internaţional de Management al Calităţii şi obţine certificarea ISO 9001:2000 TUV HESSEN Germania. Tot în 2003, Polisano atinge 50 milioane $ vânzări.

Un an mai târziu, în 2004, Polisano depăşeşte 70de  milioane euro cifra de afaceri. Compania primeşte distincţia "Cel mai bun distribuitor de produse farmaceutice" oferită de Consiliul Naţional al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). Firma ajunge în top 3 distribuitori de produse farmaceutice din România.

Un an mai târziu, în 2005, Polisano implementează o nouă orientare strategică, vizând segmentul de piaţă al farmaciilor cu circuit deschis. Compania îşi diversifică portofoliul de produse adăugând noi furnizori, îşi reînnoieşte flota de vehicule utilitare şi de persoane şi atinge 100 de  milioane de euro vânzări, consolidându-şi a 3-a poziţie în topul naţional al distribuitorilor de produse farmaceutice.

În 2006 compania implementează programul "New corporate identity" şi îşi intensifică activitatea de marketing pentru îmbunatăţirea performanţei de vânzări şi depăşeşte 150 de milioane euro. Un an mai târziu, în 2007, Polisano implementează Sistemul de Management Logistic cu monitorizare prin GPS. 2010 este anul recertificării europene a sistemului de management al calitatii EN ISO 9001:2008 TUF HESSEN Germania, dar şi anul în care  Polisano depăşeşte 240 de milioane de EURO. În 2011, Polisano depăşeşte 280 de milioane de  EURO, consolidându-şi poziţia în topul distribuitorilor de produse farmaceutice. Cifra de afaceri a Polisano a fost în 2012 de 294,7 milioane de euro.

Astăzi, compania deţine două spitale în Sibiu, unul pe strada Izvorului şi unul pe strada Constituţiei, 2 policlinici în Sibiu şi 3 în Bucureşti, 3 laboratoare în Sibiu, Bucureşti şi Miercurea Ciuc dar şi o maternitate privată în Sibiu. 

S-a aruncat în gol de pe acoperişul casei sale

Ilie Vonica şi-a pus capăt zilelor marţi, 3 iunie, aruncându-se în gol de pe acoperişul locuinţei sale din municipiul Sibiu, de pe strada Andrei Mureşanu.  Deşi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Polisano, Vonica a murit. Potrivit unor surse, Ilie Vonica ar fi avut şanse minime de supravieţuire încă de când a fost găsit de echipajele de prim-ajutor.

Se pare că Vonica şi-a pregătit atent gestul, anchetatorii găsind în locuinţa sa o scrisoare de adio întinsă pe nu mai puţin de 5 pagini. În scrisoare Ilie Vonica ar fi scris, cu referire la soţia sa, că îi pare rău ”că a căzut un om nevinovat”, că el nu concepe să trăiască ştiind-o acolo, respectiv la închisoare, cu toate că ştie că ea este o femeie foarte puternică. Vonica îşi roagă soţia în scrisoare să treacă peste tot şi ar mai fi scris că îi pare rău că nu a rezolvat problemele firmelor. Vonica îşi cere de asemenea iertare soţiei, şi adaugă că nu poate trăi singur, ştiind-o pe ea la închisoare. Acesta i-ar mai fi spus Ioanei Vonica că a iubit-o foarte mult, rugând-o totodată să aibă grijă de tot şi mai ales de fiica lor. 

Milionarul ar mai spune că s-a săturat să fie ”urmărit şi vânat”, îşi roagă soţia să ducă afacerile mai departe şi îşi roagă de asemenea şi ginerele să aibă grijă de fiica lui. 

Se pare că Vonica trecea printr-o depresie cumplită de la arestarea soţiei sale, acesta refuzând să mănânce şi slăbind extrem de mult. Pe terasa unde ar fi purtat ultima discuţie, cea cu avocatul său, ar fi fost găsiţi ochelarii săi de soare şi ţigările, Vonica fumând de altfel foarte mult în ultima perioadă. De pe terasă se pare că acesta s-ar fi urcat, după plecarea avocatului, pe acoperişul casei sale, ar fi închis uşa de acces şi apoi s-ar fi aruncat în gol.

Depresie după arestarea soţiei, în scandalul reţetelor oncologice

Gestul disperat al lui Vonica a venit după ce Ioana Vonica, soţia s

 a primit, alături de alţi medici şi farmacişti, mandat de arestare pe 21 mai, în dosarul reţetelor false, în care prejudiciul a fost estimat la 3,5 milioane de euro. 

Nouă persoane, între care trei medici, au fost reţinute de procurorii bucureşteni fiind ulterior arestate preventiv în dosarul reţetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă. Procurorii şi poliţiştii au făcut în cursul lunii mai 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.

În referatul în care au cerut arestarea acestora anchetatorii au arătat cum medicii de la Fundeni eliberau reţete pe numele unor persoane decedate. După ce le decontau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, membrii grupării rămâneau practic şi cu medicamentele destinate persoanelor decedate, dar şi cu sumele decontate.

Anchetatorii susţin că reţeaua din care aceştia făceau parte a pus în pericol vieţile a sute de bolnavi de cancer, care ar fi putut să nu mai beneficieze de medicamente din cauza lipsei de fonduri. În plus, a cauzat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) care a decontat peste 1.100 de reţete false întocmite de medici de la Institutul Clinic Fundeni.

Cazul a ieşit la iveală în noiembrie 2010 în urma unui control al Gărzii Financiare Sibiu la firma care administrează lanţul de farmacii „Reţeta“. Comisarii au descoperit atunci că firma făcea afaceri cu o altă societate care era inactivă, fapt ce i-a făcut să aprofundeze cercetările. Apoi, ei au descoperit reţete pentru medicamente oncologice eliberate pe numele unor persoane decedate. În mod ciudat, două farmacii din Bucureşti aveau relaţii cu firmele-fantomă care distribuiau fictiv medicamente, una de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, iar cealaltă pe Bulevardul Mihai Bravu.

Continuarea anchetei a scos la iveală întreaga reţea de medici, farmacişti şi oameni de legătură, dar şi modul lor de operare. Procurorii dau exemplul farmaciei „Reţeta“ din Bulevardul Nicolae Titulescu, acolo unde era diriginte de farmacie Marina Anca Hotinceanu. Aceasta, împreună cu inculpatele Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica (director general, respectiv administrator la firma ce deţinea lanţul de farmacii) au achiziţionat fictiv medicamente de la o firmă-fantomă, inactivă fiscal şi neautorizată să efectueze un astfel de comerţ.

În acelaşi timp, medicii hematologi din cadrul Institutului Clinic Fundeni eliberau în fals reţete pe care Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica le-au decontat la Casa de Asigurări Bucureşti, cauzând un prejudiciu de aproape 7 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro). Majoritatea covârşitoare a reţetelor era emisă de medicii Emilia Niculescu - Mizil, Otilia Georgescu şi Aristica Smântână Poenaru. Printre medicamentele prescrise în reţetele false erau Glinea, Mabthera Kytul, Hidreea, Lambris, Neurocormon.

Reţetele erau decontate de către Casa de Asigurări, iar banii ajungeau în conturile firmei ce deţine lanţul de farmacii „Reţeta“. Apoi, banii erau transferaţi firmelor-fantomă, care au vândut fictiv medicamentele către farmaciile Danielei Vonica. De altfel, cel care deţine firmele-fantomă, Bogdan Năstăsie, a recunoscut că nu a vândut niciodată medicamente farmaciilor „Reţeta“.

Procurorii susţin că banii erau apoi scoşi din bancă şi o parte mergeau către un intermediar, cu care Năstăsie avea încheiate contracte de împrumut, încheiate pentru a masca operaţiunile. Zecile de percheziţii făcute de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au scos la iveală mari sume de bani.
De la domiciliul medicului Emilia Niculescu-Mizil au fost ridicaţi 35.600 de lei, 2.350 de euro şi 470 de dolari, de la Aristica Smântână Poenaru, 30.000 de lei. În casa administratorului lanţului de farmacii „Reţeta“, Daniela Vonica, au fost găsite următoarele sume: 555.630 de lei, 4.205 euro, 4.698 de dolari, 805 lire sterline.

Conform procurorilor, intermediarul dintre firmele-fantomă, medici şi farmacişti, Decebal Oprea avea în maşina sa 81.250 de euro şi 12.600 de lei.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ilie-vonica-s-a-sinucis" target="_blank">View the story "Ilie Vonica s-a sinucis " on Storify</a>]

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite