Modificări ale normelor penale, în vigoare din 21 mai. Plecarea din arestul la domiciliu este considerată evadare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arestul la domiciliu - noi modificări legislative în vigoare Foto You Tube
Arestul la domiciliu - noi modificări legislative în vigoare Foto You Tube

De vineri, 21 mai, au intrat în vigoare noile modificări ale Codului Penal, Codului de Procedură Penală şi ale altor acte normative. Multe dintre reglementările de până acum sunt înăsprite, altele clarificate.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 146, privind monitorizarea electronică, în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, se schimbă legislaţia, atrag atenţia reprezentanţii Poliţiei. 

Astfel, spre exemplu, părăsirea imobilului de către persoana arestată preventiv, sau nerespectarea itinerariului ori a condiţiilor de deplasare, sunt considerare evadare şi vor fi pedepsite ca atare, după regulile privind concursul de infracţiuni. 

Dacă se dovedeşte că aceste obligaţii au fost încălcate cu rea-credinţă, „organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţei de judecată, în cursul judecăţii”, precizează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Sibiu.

În cazul în care arestatul la domiciliu trebuie totuşi să meargă în diverse locuri, „se va indica în mod expres perioada de timp, precum şi, după caz, locul de muncă, instituţia de învăţământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului”.

Persoana aflată sub control judiciar are obligaţia să se prezinte, cel puţin o dată pe săptămână (7 zile calendaristice), la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa.

„Darea în urmărire se va dispune, prin ordin, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de inspectoratul de poliţie judeţean”, precizează aceeaşi sursă.

Imediat ce a aflat sentinţa privind arestul la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se deplasa de îndată la imobilul indicat potrivit legii, în vederea executării măsurii.

Cei care se ocupă cu supravegherea arestaţilor la domiciliu care trebuie să verifice situaţia de fapt, au acces la documente, imagini, înregistrări audiovideo sau orice înscrisuri necesare, deţinute de autorităţile sau instituţiile publice, persoanele juridice ori persoanele fizice.

Toţi cei implicaţi în acest proces, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost instruiţi cu privire la aceste modificări legislative, precum şi pentru informarea despre noile obligaţii legale a persoanelor faţă de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. 

„Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte. SIME va deveni operaţional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violenţă domestică în care a fost emis un ordin de protecţie”, mai precizează reprezentanţii Poliţiei.


Vă mai recomandăm şi:

10 poliţişti din Sibiu, arestaţi preventiv în amplul dosar de corupţie: mită pentru echipa de fotbal

13 agenţi de Rutieră, reţinuţi în dosarul corupţiei de amploare: mită pentru echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu 

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite