10 poliţişti din Sibiu, arestaţi preventiv în amplul dosar de corupţie: mită pentru echipa de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 poliţişti arestaţi preventiv la Sibiu într-un amplu dosar de corupţie Foto generică Arhiva Adevărul
10 poliţişti arestaţi preventiv la Sibiu într-un amplu dosar de corupţie Foto generică Arhiva Adevărul

Mai puţin de jumătate dintre poliţiştii sibieni implicaţi în cel mai amplu caz de corupţie din istoria recentă a Poliţiei Sibiu au primit mandat de arestare preventivă.

Deşi au fost reţinuţi 13 dintre cei 25 de agenţi de poliţie suspectaţi de o serie de fapte de corupţie de serviciu, un judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu a decis joi seara, 20 mai, arestarea a 10 dintre aceştia. 

Este vorba despre: E. Vîlcică, M.G. Cruciatu, N. Tudosoiu, I.D. Bălănoiu, D. Paul, S.I. Panţîr, A. Voicu, H.V. Opriş, C.V. Natea şi O. Sîrbu Cătăneţ.

Procurorii sibieni au cerut arestarea preventivă a acestora, dar au pus sub urmărire penală 15 agenţi de poliţie, dintre care doi par să se fi îmbolnăvit subit, motiv pentru care se află internaţi în spital. 

Poliţiştii sibieni sunt cercetaşi pentru aproximativ 170 de capete de acuzare dintre care 115 sunt pentru luare de mită şi 54 pentru abuzuri în serviciu prin obţinerea de foloase necuvenite, precum şi fals, un număr care, mai spun anchetatorii, va creşte pe măsura înaintării cercetărilor.  

„Cercetările continuă în prezenta cauză, raportat la probele administrate, şi în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică, până la identificarea tuturor faptelor şi autorilor acestora”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Reamintim că 13 agenţi de poliţie din cadrul Biroului de Drumuri Naţionale şi Europene al IPJ Sibiu au fost reţinuţi în data de 19 mai, în urma unor ample percheziţii şi a unor audieri maraton, în care au fost implicaţi şi opt şoferi contravenienţi. Aceştia din urmă sunt doar o parte dintre cei peste 100 de conducători auto suspectaţi că au acceptat să dea mită, în locul amenzilor cuvenite pentru că au încălcat regimul rutier. 

O parte din mită se ducea direct în buzunarele poliţiştilor de la Rutieră, sub diverse forme, inclusiv mese la restaurant sau pavarea curţilor, iar o alta lua forma unor sponsorizări către echipa de fotbal a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu din care făceau parte şi agenţii cercetaţi. Mita era negociată, procesele verbale de constatare a contravenţiei fiind falsificate cu abateri mai uşoare şi implicit prin reducerea sancţiunii.

„La data de 20 mai 2021, faţă de zece dintre inculpaţi - agenţi de poliţie rutieră - s-a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 20 mai 2021 până la data de 18 iunie 2021, inclusiv, aceasta fiind înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu”, se mai spune în acelaşi comunicat de presă

Ceilalţi cinci poliţişti sibieni sunt cercetaţi deocamdată în stare de libertate, sub control judiciar. 

Potrivit deciziei publicată pe portalul instanţelor de judecată, privind propunerea formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, instanţa a fost de acord cu: „arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile începând cu data de 20.05.2021 până la data de 18.06.2021, inclusiv, a fiecăruia dintre inculpaţi: 1. C M-G, cercetat pentru săvârşirea a 29 de infracţiuni de luare de mită, precum şi trei infracţiuni de abuz în serviciu;  2. P D, - 17 infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de abuz în serviciu; 3. B I-D - 17 infracţiuni de luare de mită, o infracţiune de abuz în serviciu, şi o infracţiune de favorizare a făptuitorului; 4. P S-I, cercetat pentru săvârşirea a 15 infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de abuz în serviciu, respectiv o infracţiune de favorizare a făptuitorului; 5. V A - 12 infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de abuz în serviciu, o infracţiune de fals intelectual; 6. O H -V - 11 infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de abuz în serviciu şi o  infracţiune de fals intelectual; 7. N C-V, cercetat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, şase infracţiuni de abuz în serviciu, o infracţiune de favorizare a făptuitorului; 8. C-S O - opt infracţiuni de luare de mită”. 

În cazul tuturor acestor opt poliţişti s-a reţinut şi concursul real de infracţiuni. Pentru restul, judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis: „Disjunge cauza având ca obiect propunerea de arestare preventivă în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii: - V E, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a 22 de infracţiuni de luare de mită, precum şi cu privire la cele şapte infracţiuni de abuz în servici şi - T N, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a 22 de infracţiuni de luare de mită, precum şi cu privire la cele şapte infracţiuni de abuz în serviciu”, la care, de asemenea se adaugă concursul real de infracţiuni. 

În plus, s-a mai dispus formarea unui nou dosar la acelaşi complet de judecată, pentru aceşti doi poliţişti, cu termen de judecată ziua de vineri 21 mai, ocazie cu care s-a decis şi în cazul acestora arestarea preventivă

Poliţiştii arestaţi au drept de contestaţie în termen de 48 de ore.

Vă mai recomandăm şi:

13 agenţi de Rutieră, reţinuţi în dosarul corupţiei de amploare: mită pentru echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu

25 de agenţi, suspecţi într-un amplu dosar de corupţie. În loc de amenzi, sponsorizări la echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite