Gigi Căciuleanu deschide stagiunea 2013 - 2014 la Teatru Naţional ”Radu Stanca”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coregraful Gigi Caciuleanu - Foto Arhiva Adevărul
Coregraful Gigi Caciuleanu - Foto Arhiva Adevărul

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 13 septembrie, ora 19:00, în coproducţie cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, premiera spectacolului „Mozart Steps”.

„Mozart Steps” este un spectacol de autor ce poartă semnătura coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu completează imaginea unui spectacol ce lărgeşte barierele teatrului spre o suită de acte dansante. „Atunci când sunt întrebat ce gen de dans practic, răspund că fac teatru coregrafic. Este o formă de teatru care foloseşte limbajul dansului şi care utilizează mijloace de construcţie coregrafică.” a declarat Gigi Căciuleanu referitor la procesul său de creaţie. 

„Mozart Steps” este un spectacol de teatru coregrafic creat în exclusivitate pentru Teatrul Naţional din Sibiu. Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu, urmând să fie prezentat anul viitor în programul oficial al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Multiplele referinţe culturale ancorate în acest spectacol creează un spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică şi cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele „Mozart l’Egyptien” şi „Mozart in Egypt”. 

Din distribuţia acestui spectacol fac parte atât actori de la secţia română şi secţia germană a Teatrului Naţional din Sibiu, cât şi studenţi de la Secţia de Actorie a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. „Pentru asta mi-am propus, ca primă etapă de lucru, să-i metamorfozez pe cei cu care voi lucra, şi care nu sunt dansatori de meserie, încercând să-i preschimb din Actori în DansActori. Îmi propun nu numai să-i pun în scenă ci, mai degrabă, să-i  coregrafiez, să-i fac să danseze. În sensul cel mai frumos al cuvântului.” a declarat Gigi Căciuleanu. 

Premiera spectacolului programată vineri, 13 septembrie, ora 19:00, marchează 225 de ani de teatru la Sibiu şi va fi urmată de o sesiunea Q&A în prezenţa coregrafului care va răspunde întrebărilor din partea publicului. Evenimentul este gândit ca o împărtăşire a experienţei coregrafului cu privire la identitatea artistului în raport cu identitatea lumii. 

Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai dinamici coregrafi români. Născut la Bucureşti, este admis la vârsta de 9 ani la Şcoala Naţională de Coregrafie şi se perfecţionează mai apoi la Teatrul Balşoi din Moscova. În perioada 1972 – 1973 a lucrat la 10 creaţii în cadrul companiei Folkwang Ballet, condusă de celebra Pina Bausch. În 1978, cu ajutorul Ministrului Culturii din acea perioadă, Michel Guy, este numit Director Artistic al Centrului Naţional Coregrafic la Rennes. În 1994 se mută la Paris şi înfiinţează Compania Gigi Căciuleanu, iar în 2001 a fost numit director artistic al Baletului Naţional Chilian. Gigi Căciuleanu este autorul cărţii „Vânt, volume, vectori”, apărută la Editura Curtea Veche. Artistul a fost distins pentru merite deosebite cu medaliile „Ordre des Arts et des Lettres”  (Franţa) - cu gradul Chevalier şi „Steua României” (România) - cu gradul de Cavaler. 

„Mozart Steps” va fi prezentat, de asemenea, în avanpremieră, joi, 12 septembrie, ora 19:00, tot la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Preţul unui bilet pentru oricare din reprezentaţiile programate pentru acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 15 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, în limita locurilor disponibile. 

Vă mai recomandăm: 

Cătălin Botezatu vine la Sibiu, la Media Music Awards

Holograf, Andra, Vama, Smiley şi Alex Velea cântă la Sibiu, la Media Music Awards

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite