Când, cui şi cum oferim flori. Ce reguli trebuie să respectăm pentru a nu părea lipsiţi de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile se oferă ţinând cont de anumite reguli FOTO 123 RF
Florile se oferă ţinând cont de anumite reguli FOTO 123 RF

Atunci când se oferă flori, atât cel care face acest gest cât şi cel care le primeşte trebuie să ţină cont de câteva reguli simple pentru a nu fi consideraţi, nici unul nici celălalt, lipsiţi de bune maniere.

Cele mai bune sfaturi despre cine, cum şi cui oferă flori le găsim în celebrul volum al Aureliei Marinescu intitulat ”Codul bunelor maniere astăzi”. Iată câteva recomandări, aşa cum apar în volumul citat: 

Nu se oferă şi nu se ţin în casă flori artificiale, oricât de bine le-ar imita pe cele naturale. Este de prost gust. 

Trebuie evitate florile prea mari sau prea pretenţioase. Toate florile sunt frumoase dar, în general, un om delicat preferă florile delicate. Fiecare sezon are florile sale. Să nu le ocolim de dragul originalităţii, cu gândul că orhideele sunt mai distinse. Nu sunt. 

Florile se oferă de obicei fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este ”foarte frumos”. Vom scoate hârtia şi o vom face să dispară încă înainte de a intra în casă. Ambalajul poate rămâne doar când a fost special gândit ca să pună în evidenţă un aranjament floral. Înmânăm florie cu cozile în jos. 

La noi în ţară există obiceiul de a oferi flori în număr impar. Se spune că totul în această lume are pereche, iar cea care le primeşte completează buchetul. În schimb, la ceremonii funebre se aduc flori în număr par. Chiar şi jerbele respectă această regulă. 

Nu se dau flori bărbaţilor decât dacă se află la spital. 

Imediat ce am primit flori, le aşezăm într-un vas cu apă. Când aşteptăm musafiri, vom avea la îndemână, gata pregătite, vase de diferite mărimi. 

Când oferim flori cu o anumită ocazie, rostim în acelaşi timp şi o formulă de felicitare. Dacă le ducem când mergem într-o vizită, nu spunem nimic. În schimb, gazda va mulţumi, le va admira şi în niciun caz nu va spune ”Vai, nu trebuia să vă deranjaţi” sau ”De ce aţi dat atâţia bani când sunt atât de scumpe?”

Când un cuplu merge în vizită, domnul e cel care oferă florile gazdei. 

Florile nu se refuză în nicio situaţie. Nu imitaţi gestul de prost gust al actriţelor din dramoletele văzute la TV, care aruncă la coş cu dispreţ superbul buchet primit de la un admirator indezirabil. Florile n-au nicio vină, iar gestul e mitocănesc. O puteţi face când sunt vechi şi ofilite, evident ”revalorificate” din casa oaspetelui, dar după plecarea acestuia. 

La spital nu se duc flori prea mari sau cu un miros puternic. Este chiar bine să ne gândim de acasă în ce vor fi puse. Nu e greu să aducem chiar noi un vas potrivit, de pildă o ulcică smălţuită. Poate eliminăm astfel eternele sticle de lapte şi borcane de gem care ”împodobesc” atât de dizgraţios saloanele, chiar dacă în ele se află flori foarte frumoase. 

Înainte de a cumpăra sau a dărui flori, e bine să ne gândim puţin, ca să nu comitem gafe. Nu vom duce unei mătuşi în vârstă, de la care aşteptăm o moştenire, un buchet de ”nu-mă-uita” şi nici mamei soţului o specie de cactus ce creşte spectaculos şi poartă numele popular de ”limba soacrei”. 

Vă mai recomandăm: 

Cum preparăm supa de cartofi cu tarhon, deliciul tradiţional săsesc. Ingredientele-minune care nu trebuie să lipsească

Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.

Cum facem cea mai bună ciulama de pui cu ciuperci. Reţeta delicioasă a lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.

Cum facem cele mai bune gogoşi de casă. Cât timp trebuie frământat aluatul - reţeta care te face să-ţi lase gura apă

Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite