Aproximativ 60 de persoane dispărute fără urmă din Sibiu, în ultimele trei decenii

0
Publicat:

Un studiu al Poliției Județene Sibiu arată că sunt zeci de persoane dispărute în ultimii 30 de ani despre care nu se mai știe nimic. Volumul celor care lucrează la Compartimentul Dispăruți, din cadrul Serviciului Criminalistic este imens.

Copiii dispăruți din Sibiu dintre care unii căutați de decenii Colaj
Copiii dispăruți din Sibiu dintre care unii căutați de decenii Colaj

Peste 250 de persoane au fost date dispărute doar în primele zece luni și jumătate ale acestui an în județul Sibiu. Marea majoritate s-au dovedit a fi „plecări voluntare”. Aproximativ 70% dintre cei „dispăruți” au fost copii, în rândul cărora fuga de acasă a devenit o modă a ultimilor ani, mai mult de jumătate dintre ei provenind din centrele de plasament.

De trei decenii însă, polițiștii sibieni caută urmele a 56 de persoane despre care nu se mai știe nimic, patru dintre ele fiind în evidență pasivă. Pentru găsirea celorlalte, însă, se fac cercetări periodic.

Moda plecărilor voluntare printre copii

„În anul 2023, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, s-a reclamat dispariția unui număr de 254 de persoane, dintre care 176 minori și 78 persoane majore, fiind puse în urmărire națională, dar și internațională obligatorie în cazul minorilor”, se arată într-un raport realizat de Poliția Județeană Sibiu ce va fi prezentat și în următoarea ședință de Colegiu Prefectural ce va avea loc săptămâna viitoare. 

Potrivit aceluiași studiu, 89% dintre „dispăruți” au fost deja găsiți: „A fost clarificată situația pentru un număr de 227 persoane, dintre care 156 minori și 71 persoane majore, astfel că la sfârșitul perioadei analizate au rămas în evidențe 27 persoane dispărute, dintre care 20 minori”

În cazul minorilor, 93 dosare reprezintă „plecări voluntare și repetate” ale copiilor din cadrul centrelor de plasament ale Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. Polițiștii cred că o soluție la această problemă ar reprezenta-o existența și sporirea pazei acestor centre, precum și o implicare mai mare la nivel multi-instituțional. 

Specialiștii au explicat pentru „Adevărul” în timpul unei documentări mai vechi pe această temă motivele numărului mare de plecări voluntare printre minori: „Un copil care a apucat să fugă o dată de acasă sau de la centru, va repeta experiența, uneori chiar de mai multe ori în același an. Unii fug din cauza lipsei de atenție, iubire și comunicare din partea părinților / tutorilor, alții pe motiv că ar fi neglijați, ori constrânși să aibă rezultate bune la școală, sau din cauza conflictelor repetate în familie, a abuzurilor fizice și/sau emoționale la care sunt supuși. Mai există și cei lăsați în grija bunicilor sau a altor rude, în timp ce părinții sunt la muncă în străinătate, și care ajung să abandoneze școala, să consume alcool sau droguri sub influența ori presiunea unui anturaj nefast”

Orice noi indicii despre dispariții ar putea duce la redeschiderea cazurilor vechi

Cum spuneam în 56 de situații, persoanele au dispărut fără urmă, din 1990 încoace. Polițiștii sibieni dau însă asigurări că și în aceste cazuri se desfășoară în continuare activități de investigare, cercetare și comparații criminalistice. Practic, periodic un lucrător din Compartimentul Dispăruți - Serviciul Criminalistic caută indicii noi, care ar putea duce la reluarea cercetărilor.

Una dintre cele mai răsunătoare și mai recente dispariții este cea a studentei din Brașov venită la studii în Sibiu care a dispărut în urmă cu șase luni și pentru găsirea căreia a fost declanșată cea mai mare operațiune de căutare a unei persoane derulată până acum în centrul țării. Angelika Claudia Maurer, în vârstă de 25 de ani, din Jibert - Brașov, era la master la Sibiu, când a dispărut la începutul lunii februarie, după ce a plecat într-o dimineață din internatul Institutului Evanghelic (Institutul de Teologie Protestantă) în care locuia și nu s-a mai întors. Sute de voluntari au participat, alături de profesioniști, un elicopter al MAI, drone și câini de urmă pentru a „peria” peste 500 de hectare de pădure în Dumbrava Sibiului. Imaginile și indiciile găsite n-au fost de ajuns pentru a-i da de urmă. Și în cazul Angelika Maurer, căutările s-au mutat de pe teren în birou.

Un alt caz răsunător a fost al unei copile de etnie romă care a fost răpită în luna februarie a anului 2022 din Tălmaciu - Sibiu. Deși Maria Căldărar, de 14 ani, a fost ulterior găsită, ea apare în continuare ca fiind dată dispărută, după ce a fugit de acasă în luna noiembrie a aceluiași an, cu băiatul care o răpise prima dată. Patru luni mai târziu, copila i-a acuzat pe părinți, printr-o serie de filmări postate pe Facebook, că o vor înapoi ca s-o vândă. Și cum nu s-a întors acasă nici până acum, apare în continuare în evidențele Poliției Române ca „dispărută”. 

În schimb, despre Claudia Maria Irimie nu se mai știe nimic de peste 25 de ani. În 1997, fata care avea domiciliul în Mangalia - Constanța, care avea pe atunci 15 ani, a dispărut din Școala Specială Turnu Roșu, județul Sibiu.

Pe lista criminaliștilor sibieni se află și Csaba Burcsa, din Târgu Mureș, care a dispărut din comuna Mohu - Sibiu, în 2004, pe când avea doar doi ani. De aproximativ două decenii nu există nici un indiciu despre dispariția sa. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite