Șeful șpăgar al unei secții de Psihiatrie cu 30.000 de lei venituri lunare și trei case, lăsat liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic șef este acuzat de procurorii anticorupție din Sibiu că a luat mită de la cel puțin nouă pacienți, însă magistrații au considerat că este suficient controlul juridic în cazul său.

Spital Psihiatrie Sibiu Foto Google Maps
Spital Psihiatrie Sibiu Foto Google Maps

Potrivit anchetei, șeful uneia dintre secțiile Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu a primit timp de mai multe luni șpagă de la pacienți, în condițiile în care salariul său lunar era de aproximativ 20.000 de lei, la care se adăugau veniturile obținute de la cabinetul individual și din alte surse. Procurorii o acuză pe Carmen Elena Zaharia, medic primar de psihiatrie, că a primit, în perioada februarie - iulie 2023, sume care ajungeau la 100 de euro/pacient, dar și diverse cadouri. 

Inițial, tânăra doctoriță a fost reținută de către anchetatori în urma unor percheziții domiciliare, dar judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu a respins solicitarea procurorilor de arest preventiv. 

Mâncare ca mită și câte 100 de euro de pacient

Povestea a început în momentul în care unul dintre pacienții șefei Secției V, din cadrul Spitalului de Psihiatrie, a semnalat la Call Center-ul Anticorupție (0800.806.806) faptul că i s-a cerut mită.

Joi, 26 octombrie 2023, polițiștii au făcut percheziții atât în casa medicului, cât și la cabinetul acestuia.

„Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au efectuat percheziții în două locații de pe raza municipiului Sibiu, într-o cauză penală în care sunt cercetate fapte de corupție săvârșite de către un medic, șef de secție în cadrul Spitalului de Psihiatrie ,,Gheorghe Preda" din Sibiu”,  anunțau reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat de presă.

Șefa unei secții a Spitalului de Psihiatrie din Sibiu dr Carmen Zaharia acuzată de luare de mită
Șefa unei secții a Spitalului de Psihiatrie din Sibiu dr Carmen Zaharia Foto Sibiu100

Despre șpaga primită de medic de la pacienții săi, procurorii au mai precizat: „În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspect cu privire la săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită (...) constând în aceea că în perioada februarie - iulie 2023, (...) a primit sume de bani cuprinse între 200 și 500 lei, precum și produse alimentare și nealimentare, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv acordarea actului medical în domeniul psihiatric”.

În urma audierilor, s-a luat decizia reținerii medicului sibian pentru 24 de ore. Vineri seara, 27 octombrie, Carmen Zaharia a fost prezentată unui complet de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu, cu propunerea de arest preventiv.

Cercetată în libertate, sub control judiciar

În soluția pe scurt a deciziei publicată pe portalul instanțelor de judecată se menționează: „... Respinge propunerea formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. (...) Ia față de inculpata Z.E.C. , cercetată pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită (...) măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 27.10.2023 și până la data de 25.12.2023, inclusiv. (...) Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Z.E.C. de sub puterea ordonanței de reținere emisă în dosar nr. 342/P/2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, la data de 26.10.2023”

Apoi sunt precizate condițiile în care medicul șef a fost pus sub control judiciar, cum ar fi obligația de a se prezenta „la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi și libertăți, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat”, de a anunța orice schimbare în privința domiciliului și de a se se prezenta la Poliția comunei Șura Mare - localitate în care domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit sau când este chemată.

Doctorița nu are voie nici să părăsească județul fără încuviințarea procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței, și nici să intre în contact cu martorii. De asemenea, are interdicție de a mai intra în spital și de a-și mai exercita profesia, în caz contrar riscând arestul la domiciliu sau arestul preventiv. 

Cine este medicul șef Carmen Zaharia

Carmen Zaharia s-a născut în Focșani și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie Iași.

Din declarația de avere depusă anul trecut reiese că a dobândit prin moștenire, în 2021, mai multe terenuri agricole într-o comună din Vrancea, o casă și un apartament în Focșani (fiecare de 105 mp) pe care le deține împreună cu alte rude.

Tot din același document, mai reiese și că are o casă din 2009, de 119 mp, în comuna Șura Mare, dar și că și-a construit o vilă în Focșani, de 171 mp, în 2021. 

În conturi, anul trecut, avea peste 40.000 de euro, la care se adăugau titluri de stat la Trezorerie în valoare de 165 de mii de lei. În plus, deține un autoturism Mercedes, fabricat în 2007. 

La toate acestea s-au adăugat veniturile de peste 60.000 de euro obținute din salariu (237.000 de lei/an), de la cabinetul individual (70.000 de lei/an) și din cedarea folosirii unui imobil (9.000 de euro).

Spitalul de Psihiatrie într-un nou scandal, după o poveste „WikiLeaks” din primăvară

În primăvara lui 2023, Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu a mai fost în centrul unui scandal, după ce o asistentă de la o altă secție a făcut o serie de dezvăluiri despre neregulile care se petrec în instituție.

Presa locală, „Turnul Sfatului”, a numit povestea „WikiLeaks la Spitalul de Psihiatrie”, din cauza numărului mare - nu mai puțin de 73 de documente - cu rapoarte, sesizări, referate, evaluări, plângeri scoase din rapoartele comisiilor disciplinare, scrisori către Ministerul Sănătății care au ajuns posesia jurnaliștilor sibieni. 

La acuzațiile de agresiuni, amenințări cu moartea, furturi, incompetență, violențe, sex / viol cu pacienți, conducerea spitalului s-a apărat spunând că este vorba despre un angajat conflictual care de-a lungul ultimilor cinci ani a depus 27 de plângeri și a acționat instituția în instanță, la finele lui 2022, dar a pierdut în final procesul.

De asemenea, s-a mai menționat că în plângeri asistenta aducea acuzații referitoare la: graficele de lucru, repartizare preferențială, întocmire pontaje, discriminare, mobbing și bullying, fiind vizat personalul începând cu asistenta șefă, medic de secție, până la directorii spitalului. În realitate, chiar și îngrijitorii au fost luați în colimator de asistenta care a reclamat faptele.

Cert este că, în urma sesizărilor, mai multe instituții au demarat o serie de controale la spital, în urma cărora doar ITM-ul ar fi descoperit cinci neconformități, potrivit conducerii instituției. În schimb, asistenta a devenit ținta unor cercetări disciplinare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite