Un deputat a găsit soluţia la criza creditelor în franci elveţieni. Proiectul se inspiră din reglementarea dată de cabinetul Viktor Orban în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul UDMR, Kereskeny Gabor, crede că a găsit soluţia rezolvării crizei creditelor în franci. FOTO -Satmareanul.net
Deputatul UDMR, Kereskeny Gabor, crede că a găsit soluţia rezolvării crizei creditelor în franci. FOTO -Satmareanul.net

Deputatul UDMR de Satu Mare Gabor Kereskenyi susţine că soluţia pentru rezolvarea crizei creditelor în franci eleveţieni ar fi obligarea prin lege a băncilor să accepte plata creditelor la cursul din ziua acordării.

Proiectul se inspiră, în mare parte de reglementarea dată de cabinetul Viktor Orban în Ungaria, prin care mii de unguri au beneficiat de posibilitatea de a plăti creditele la cursul din ziua acordării, cu condiţia să ramburseze deodată creditul. Proiectul legii de la noi a trecut de Senat, anul trecut în iunie, dar de atunci a fost abandonat.

Deputatul spune că un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari UDMR, printre care şi sătmărenii Gabor Kereskenyi şi Csaba Pataki, care prevedea ca, dacă un debitor cu credit în lei îl rambursează integral, atunci să o poată face la cursul din ziua acordării, la care se poate aplica o majorare de 20%. Practic, dacă un credit a fost luat la un curs de 2,5 lei pentru un franc, atunci să poată fi rambursat la o cotaţie de 3 lei.

“ Pentru început doresc să subliniez că aceast proiecte de lege nu se referea doar la francul elveţian, ci la toate valutele. De asemenea proiectul prevede şi ca apartamentele gajate pentru credite să poată fi rescumpărate în rate de proprietari. Bănca Naţională s-a împtrivit adoptării acestui proiect, pe motiv că ar duce băncile la faliment, dar e o supoziţie falsă. În opinia noastră, se pune întrebarea dacă vrem să ajutăm pe cei în necaz sau nu? În Ungaria şi Croaţia sunt reglementări similare deja în vigoare şi nu a dat faliment nicio bancă”, spune Kereskenyi.

Acelaşi deputat a avut, în urmă cu patru luni, o iniţiativă legislativă adoptată deja de Senat, în care se propune ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Potrivit proiectului, de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine. Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma să se poată face inclusiv în orice altă monedă străină. Exemplul vine tot din Ungaria la fel ca şi soluţia pentru rezolvarea crizei creditelor în franci eleveţieni.

"Avem exemplul Ungariei, unde un proiect de lege similar a avut efecte pozitive atât pentru clienţii băncilor, dar şi pentru mediul bancar în general. Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori cauzate de fluctuaţiile ratei de schimb valutar este injustă funcţionând în detrimental românilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să deţină toate informaţiile privind riscul pe care fluctuaţiile cursului de schimb le are asupra ratelor”, spune parlamentarul sătmărean."
  Vă mai recomandăm Deputatul Kereskeny Gabor atacă PSD: UDMR este la guvernare, nu şi la putere Deputatul Kereskeny Gabor îl denunţă pe fotbalistul Gavrilescu la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite