Trend turistic religios în 2016: Paştele Catolic, la piscină în Ungaria. „Am dat toate biletele de săptămâna trecută“

0
0

Mii de români, printre care şi câteva sute de sătmăreni de etnie maghiară, au ales să petreacă Paştele Catolic într-un complex termal din Ungaria. Reprezentanţii agenţiilor de turism susţin că la niciun hotel sau pensiune din oraşele turistice termale nu mai au locuri libere. Cei care vor să meargă câteva zile în Ungaria trebuie să sune personal la fiecare hotel în parte pentru a face o cerere, în cazul în care se eliberează vreun loc.

Aproximativ un milion şi jumătate de români de rit latin îţi vor spune "Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat" la finalul acestei săptămâni.

Dintre cei care sărbătoresc Paştele Catolic, duminică, 27 martie, câteva mii au renunţat anul acesta la mesele îmbelşugate şi tradiţionale care pentru unii au devenit deja mult prea obositoare şi au ales să se relaxeze într-o piscină, în Ungaria.

Alegerea nu a fost una întâmplătoare, mai ales că distanţa dintre Satu Mare, Oradea, Cluj sau Timişoara şi un oraş turistic termal din Ungaria nu este atât de mare.

Un alt argument pentru care românii de etnie maghiară au ales Ungaria este chiar limba, iar acest lucuru îi face pe unii dintre ei să se simtă ca şi în România, având în vedere că mulţi maghiari, mai ales dintre cei care locuiesc într-un oraş de lângă frontieră, vorbesc şi ei la rândul lor, măcar puţin, limba română.

Spre deosebire de anul trecut când sătmărenii catolici nu s-au înghesuit să îşi rezerve un loc la un hotel din Ungaria, cererea a crescut anul acesta destul de semnificativ. Pe de altă parte, hotelierii şi agenţiile de turism, mai ales cele cu clientelă maghiară au vândut toate pachetele turistice pentru final de săptămână şi asta pentru că au fost oferte pentru toate buzunarele.

Hajdúszoboszló, printre preferatele românilor  

Una dintre cele mai căutate destinaţii a fost anul acesta Hajdúszoboszló. Oraşul termal situat în Câmpia Mare a Ungariei atrage turiştii datorită complexului balnear cu celebrele sale Băi termale, Ştrand, Aquapark şi Aqua-Palace.

Complexul balnear oferă aventuri de neuitat pe tot parcursul anului pentru oaspeţii veniţi în scop de recuperare şi recreere, precum şi familiilor acestora, astfel că pentru o familie care are copiii, destinaţia este mai mult decât potrivită. Pe lângă faptul că îţi pot petrece ziua la piscină, la spa sau pe tobogane, turiştii mai pot participa şi la alt gen de activităţi precum vizitarea oraşului cu un trenuleţ, pot vizita Muzeul Satului Hajdúszoboszló, unde este prezentată o colecţie etnografică care prezintă obiecte colecţionate şi conservate de către un orăşean, care le-a colectat la nivel local, şi care sunt în cea mai mare parte caracteristice culturii tradiţionale tangibile din Hajdúszoboszló.

Tinerilor, operatorii agenţiilor de turism le recomandă să viziteze Muzeul Internaţional Modern care prezintă arta contemporană naţională şi internaţională de la începutul secolului XX până în prezent. În grădina muzeului pot fi văzute sculpturile lui László Győri, István Ezsiás, Mihály Schéner, László Szabó, şi ale lui György Rácz. Alături de Picasso, Le Corbusier, Braque şi Vasarely, se poate vizita şi expoziţia permanentă de artă geometrică maghiară.

"Am dat toate pachetele turistice pentru Paştele Catolic în Ungaria, practic nu mai avem locuri libere de săptămâna trecută. Persoanele care merg la final de săptămână sunt cei mai mulţi tineri care lucrează de dimineaţă până seara, au un job solicitant şi vor să evadeze din cotidian. Aceştia sunt cei mai dispuşi să cheltuie mai mult pentru o astfel de vacanţă. O altă categorie sunt familiile mari care rezervă mai multe camere şi atunci pleacă toţi, părinţi, copiii, bunici, rezervă o demipensiune şi îşi fac singuri programul, au posibilitatea de a face un sport, iar restaurantele din zonă au oferte avantajoase pentru masa de Paşte", a precizat un reprezentant al agenţiei turistice Edemeea Travel din Satu Mare.

Preţurile variază în funcţie de pretenţii, însă în medie pentru o noapte la un hotel de şase stele o persoană plăteşte aproximativ 50 de euro, însă se mai adaugă cheltuielile de transport şi intrarea la complexele termale care nu este inclusă în preţul pe care îl plătitţi la hotel, dar şi prânzul şi cina care nu sunt incluse. Spre exemplu, turiştii care au ales  să îşi petreacă Paştele la Hunguest Hotel Béke au parte de condiţii de cea mai bună calitate.

Tratamente terapeutice sub supravegherea unui medic specialist, şedinţe de saună infra, cameră cu aburi, saună exterioara tradiţională cu un bazin cu apa rece: utilizabil cu sau fara costum de baie, masaje wellness: masaj suedez, masaj cosmetic limfomatic, masaj SHI-Tao cu pietre vulcanice, masaj thai tradiţional, masaj cu miere. Cei care au muncit de sărbătorile de iarnă şi nu au apucat să se relaxeze sunt şi cei care preferă aceste servici în loc să se plimbe pe la rude sau să lenevească închişi în casă pentru că în oraş nu au posibilităţi de relaxare.

Pachete turistice în Budapesta

Printr-o simplă căutare pe internet, doritorii care se gândesc din timp la vacanţa de Paşte pot prinde un pachet turistic avantajos in capitala Ungariei. Spre exemplu, una dintre agenţii propune un sejur de patru zile, cu plecarea vineri, 25 martie, transport cu autorcarul, la preţul de 499 de lei de persoană.

Programul propus de agenţie este mai mult decât tentant şi cuprinde: cazare în hotel 3*, mic dejun, tur panoramic şi pietonal în Budapesta: Palatul Regal, Bastionul Pescarilor, Biserica Mattyas, Piaţa Eroilor, Biserica Sfântul Ştefan, Parlamentul, Citadela, podurile peste Dunăre şi multe altele, iar seara participare la slujba de Înviere. Continuarea drumului spre Viena unde se vizitează Parlamentul, Primăria, Opera, biserica Votiva şi roata mare din Prater, Catedrala Sf. Stefan. Întoarcere la Budapesta cu un scurt popas în Bratislava, cea mai mică dintre capitalele Imperiului Habsburgic.

Din păcate, reprezentanţii agenţiilor de turism susţin că şi aceste pachete s-au vândut repede, motiv pentru care îi sfătuiesc pe românii care vor să facă anul viitor Paştele in Ungaria să se gândească din timp pentru a prinde cele mai bune oferte de preţuri şi cazare aproape de cele mai importante obioective pentru ca excursia să merite toţi banii!

În contextul valului de turişti, Ministerul Afacerilor Externe a informat că în perioada sărbătorilor pascale romano-catolice, maşinile de mare tonaj nu vor putea intra în ţara vecină de sâmbătă, ora 23:00, până luni, ora 23:00. MAE recomandă consultarea paginii de internet mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”.

Vă mai recomandăm:

Paştele şi 1 Mai vor umple staţiunile montane. Preţurile pachetelor turistice de pe Valea Prahovei

Tarife cuprinse între 800 şi 1.400 de lei pentru turiştii ce doresc să-şi petreacă Paştele în Bucovina

Vom avea 12 zile libere în 2016 - şapte dintre ele vor fi în cursul săptămânii

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri