Satu Mare: Vara se numără şoferii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonzul estival aduce o creştere cu 20 % a numărului de clienţi ai şcolilor de şoferi. Cei mai mulţi clienţi „de vară“ sunt liceeni şi sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate, care profită de concediu pentru a-şi face şcoala de şoferi.

Cu cel mult 20 de procente a crescut numărul învăţăceilor de la şcolile de şoferi din Satu Mare pe timp de vară. Comparativ cu 2007-2008, când procentul era cu până la 35% mai mare, anul acesta adminsitratorii se bucură că nu dau faliment.
„Din păcate 2010 nu ne aduce la fel de mulţi elevi ca 2007. Dacă în verile trecute sezonul estival era de succes şi aveam cu până la 35% mai mare profit, anul acesta abia cu 5-10% avem mai mulţi elevi, cu toate că e vacanţă şi oferim diverse beneficii”, spune Gheorghe Giurgi, adminsitrator la şcoala AGO.
Dacă la unii doar cu 10% au crescut numărul elevilor, în alte şcoli procentele de câştig ating şi 20%. „Deşi acum nimic nu mai e ca în urmă cu 2-3 ani, totuşi am reuşit să menţinem o creştere destul de bună în acest sezon. Dacă în 2008 verile aduceau cu 30% la mulţi elevi, anul acesta procentul de creştere este de 20% în sezonul estival, iar asta datorită vacanţei la elevi şi a românilor care se întorc din străinătate”, spune Ioan Mondoaca, directorul şcolii MondAuto.
„Vara aceasta nu e la fel de puternică precum verile de acum 2-3 ani. Procentul elevilor a crescut cu cel mult 10%, în comparaţie cu cei 25-30% din 2007-2008. Majoritatea elevilor din acest sezon sunt absolvenţii de liceu care vor să obţină permisul înainte de a începe facultate, dar şi studenţii care au absolvit primul an”, spune Gheorghe Mocan, directorul şcolii Auto Reflex.
Elevi sunt, bani mai puţin
Deşi 85% din elevii de la şcoli sunt liceeni, din lipsă de bani, ei sunt nevoiţi să-şi amâne uneori şcoala, ori să-şi achite taxele în rate.
Mariana Kormos, elevă de liceu, a început şcoala în urmă cu trei luni şi încă mai are de plătit o rată. „Nu am avut posibilitatea să achit suma integral, de aceea am tras puţin de timp şi am plătit în rate”, spune tânăra.
„Ne-am întors din străinătate şi mă gândeam că e momentul ideal să fac şcoala deoarece în viitor nu prea o să am ocazia, în primul rând pentru că dincolo e mult mai greu şi pentru că nu stăpânesc atât de bine limba”, spune Monika Renyu, de 21 de ani.
Reduceri şi plata în rate pentru elevi
Şcolile oferă diferite posibilităţi de achitare a taxei de şcolarizare, dar şi diferite promoţii. La AGO, taxa pentru categoria B este de 1.200 de lei, iar pentru elevi se aplică reduceri între 10 şi 20%. Tot aici există şi posibilitatea de a plăti în rate, 2 sau 3, în funcţie de elev. La MondAuto tarifele pentru categoria B sunt aceleaşi, însă aici reducerile pentru elevi sunt de cel mult 10%, şi posibilitatea de a plăti în 2 rate. La Auto reflex au fost psătrate tarifele din vara trecută, în schimb nu se acordă nicio reducere elevilor, doar posibilitatea de a plăti şcoala în 2, 3 sau 4 rate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite