Zimbrul se întoarce în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarcul pentru zimbrii este pregătit
Tarcul pentru zimbrii este pregătit

În Munţii Ţarcu a apărut, de puţin timp, un ţarc. Nu e vorba de un joc de cuvinte, ci de spaţiul pe care WWF-România îl pregăteşte pentru reintroducerea zimbrului în zonă, în regim de semilibertate şi, ulterior, de libertate deplină

Comuna Armeniş din Caraş-Severin va fi prima gazdă a unor exemplare de zimbru (Bison bonasus) venite din mai multe ţări europene, urmând ca, în câţiva ani să trăiască ca specie sălbatică integrată.

Eliberarea zimbrilor în spaţiile special amenajate (foto) va avea loc anul acesta, în luna mai şi face parte din programul Rewilding Europe – o iniţiativă unică în Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature şi Conservation Capital. Programul îşi propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori pur şi simplu nefolosit în prezent, să fie redat faunei sălbatice. Dintre cele cinci zone model alese, două - Delta Dunării şi Carpaţii Meridionali - se află pe teritoriul României. 

Un nou început pentru zimbri 

Prin Rewilding Europe, WWF urmăreşte inclusiv diversificarea fondului genetic al speciei zimbru în România, prin facilitarea unor schimburi de exemplare între rezervaţiile din ţară şi cele din restul Europei, pentru evitarea cosangvinizării şi alterării speciei.

Pentru natura sălbatică. Proiectul acoperă o vastă zonă care cuprinde: Parcul Naţional Retezat, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. Reintroducerea zimbrilor în zona Ţarcu reprezintă doar o parte din planul de protejare a sălbăticiei din zonă, una dintre cele mai bogate din Europa. 

Pentru oameni. 

Pe lângă crearea unor zone de sălbăticie menite să servească drept modele de conservare a naturii,  prin proiect se va stimula dezvoltarea unei noi economii rurale durabile, bazată pe valorile naturale şi culturale ale zonei, care va reprezenta o alternativă la economia actuală, caracterizată uneori de utilizarea iraţională (activităţi ilegale, supraexploatare) a resurselor naturale şi de vulnerabilitate în perioade de criză. Pe termen mediu, zona poate deveni un punct de atracţie turistică pentru cei pasionaţi de sălbăticie şi observarea de animale, ceea ce poate crea locuri de muncă în comunitatea locală. Echipa proiectului evaluează posibilităţile de dezvoltare în zonă a unor afaceri bazate pe natura sălbatică fără alterarea ei şi pregăteşte strategii de încurajare concretă a antreprenoriatului specific, inclusiv prin acordarea de credite financiare. 

WWF are ca scop pricipal protejarea valorilor naturale în zonele cele mai sălbatice din Carpaţii Meridionali sau recuperarea lor, acolo unde s-au pierdut. Prin implicarea comunităţilor locale în activităţi concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltării lor în armonie cu natura şi creşterea mândriei locale fără pierderea modului de viaţă tradiţional şi a valorilor locale, conservarea naturii capătă un nou sens - spune Adrian Hăgătiş, manager de proiect, WWF-România.

Parteneriatul local, cheia succesului pe termen lung.

Zimbrii vor poposi pe teritoriul administrativ al comunei Armeniş, în apropierea sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu, pe valea râului Alb. Primăria comunei Armeniş, din judeţul Caraş-Severin, a oferit acestui proiect de reintroducere aproximativ 75 de hectare din suprafaţa de păşuni comunale. E un sprijin inestimabil din partea comunităţii locale care a recunoscut astfel beneficiile unui astfel de proiect în zonă. Direcţia silvică Caraş-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziţia proiectului alte aproximativ 80 de hectare.

Proiectul din Carpaţii Meridionali progresează prin sprijinul partenerilor: Primăria şi Consiliul local Armeniş, Ocolul silvic Teregova şi Direcţia silvică Caraş-Severin, Ocolul silvic Haţeg şi Direcţia silvică Hunedoara, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

World Wide Fund for Nature înfiinţată în anul 1961, este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. 

Citeşte şi:

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite