Zimbrii donaţi României, vedete în presa britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa britanică a acordat atenţie donaţiei de zimbri făcute pentru România
Presa britanică a acordat atenţie donaţiei de zimbri făcute pentru România

„The Guardian” a publicat un articol despre cele şase exemplare de zimbri care au fost mutate din grădinile zoologice din Marea Britanie şi Irlanda în Parcul Natural Vânători Neamţ.

Transportul celor şase zimbri efectuat săptămâna trecută din Marea Britanie în România face obiectul unui articol publicat de jurnaliştii de la “The Guardian”. Articolul cu titlul „Zimbri din captivitate trimişi în România pentru reintroducerea în sălbaticie” a apărut în ediţia electronică a publicaţiei britanice luni, 28 aprilie, la trei zile de la sosirea zimbrilor în Parcul Natural Vânători Neamţ (PNVN). 

„Cele şase femele de zimbru crescute în captivitate la Port Lympne şi Howletts Wild Animal Park (Kent, Anglia), Highland Wildlife Park (Inverness, Scoţia) şi Fota Wildlife Park (Cork , Irlanda) au fost transportate la Parcul Natural Vânători Neamţ, în Munţii Carpaţi din România. Zimbrii vor fi monitorizaţi şi vor deveni parte a unei turme existente, introdusă în parc de la populaţii aduse din Germania, Suedia şi Elveţia”, explică ziariştii de la “The Guardian”. În articol se mai precizează că transportul zimbrilor cu vârste între 2 şi 3 ani a fost efectuat de către Fundaţia Aspinall, prin programul de creştere European Bison şi Societatea Europeană Wilderness. 

Programe europene pentru reproducere

Ziariştii prezintă apoi opiniile a trei specialişti de la grădinile zoologice de unde provin zimbrii, fiecare dintre aceştia susţinând utilitatea iniţiativei. „Acest proiect este un exemplu pentru modul în care grădinile zoologice, prin intermediul programelor coordonate de Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice, ajută la salvarea speciilor de la dispariţie şi sunt încântat că femela de zimbru <Glen Rosa> de la Highland Wildlife Park va juca rolul ei la reintroducerea în sălbăticie a unei specii pe cale de dispariţie în urmă cu mai puţin de un secol”, declară Douglas Richardson, de la Highland Wildlife Park. 

Jurnaliştii menţionează că zimbrii („European bison”) au ajuns pe cale de dispariţie în sălbăticie de la începutul secolului XX, ca urmare a vânătorii şi distrugerii habitatului şi că programele europene de reproducere în grădinile zoologice şi de repopulare au dus la o creştere treptată a numărului. „Proiectul din România are drept scop stabilirea unei populaţii de sine stătătoare şi să stimuleze varietatea speciei. Programele de repopulare au fost stabilite deja în efectivele aflate  în semilibertate în Polonia, Lituania, Belarus, Rusia, Ucraina şi Slovacia”, mai notează presa engleză. 

O lună în carantină

Cei şase zimbri aduşi la Parcul Vânători Neamţ vor fi în următoarea lună în carantină, pentru a se acomoda cu clima, hrana şi zona unde au fost aduşi, după care vor fi eliberaţi în pădurile de pe valea Cracăului. Aceştia se vor alătura celor 11 zimbri care umblă deja în libertate după cele două eliberări făcute de Administraţia Parcului Vânători Neamţ în 2012 şi 2013. Anul trecut, zimbrii liberi au explorat circa 5.000 hectare, ieşind spre Valea Agapiei şi culmea Hangului. Noile eliberări au rolul de a consolida efectivul care trăieşte în sălbăticie. Programul-pilot de reintroducere în libertate a acestei specii legendare a fost derulat în România doar de către Administratia Parcului Natural Vânători Neamţ, fiind creat un precedent care începe să fie fructificat şi de alte organizaţii din ţară. În luna mai, prin programul „Rewilding Europe”, la iniţiativa World Wide Fund for Nature (WWF) Romania, vor fi aduse din străinătate exemplare în Rezervaţia Haţeg. În plus, WWF Romania vrea să reintroducă zimbri în alte două zone din ţară: în Munţii Poiana Ruscă şi între Munţii Ţarcu şi Semenic.

“Au început rapid să pască”

Reprezentanţi Parcului Natural spun că femelele de zimbru aduse în Neamţ cu titlu de donaţie sunt valoroase din punct de vedere genetic şi vor contribui la întărirea caracteristcilor speciei. „După ce au coborât, zimbrii au început rapid să pască, demonstrând condiţii bune de sănătate şi de transport. Adaptarea lor a fost imediată. Aşteptăm să treacă perioada de carantină, îi hrănim, îi monitorizăm, le dăm ocazia să se obişnuiască cu condiţiile de climă şi de vegetaţie, dat fiind că într-o parte a ţarcului au pajişte, iar în alta, pădure“, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamţ.

Pe aceeaşi temă:

Zimbrii de Marea Britanie, pregătiţi de eliberare în pădurile din Neamţ

FOTO VIDEO Zimbrul redescoperit de români în Carpaţi. Cum au „socializat” exemplarele eliberate în pădurile din Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite