Refugiaţii ucraineni preferă să stea la persoane fizice şi hoteluri din Vâlcea, decât în adăposturile oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi ucraineni în Vâlcea Foto colaj
Refugiaţi ucraineni în Vâlcea Foto colaj

Situaţia este specifică judeţului Vâlcea, unde până acum s-au refugiat 171 de ucraineni, dintre care cel mai vârstnic are 80 de ani, iar cel mai tânăr câteva luni.

Potrivit unei informări provenite din partea Prefecturii Vâlcea, la această oră, din numărul total de ucraineni care au ajuns în judeţ, monitorizaţi de către Comitetul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, au mai rămas 125 de ucraineni. 

Cei mai mulţi, 61, au preferat să locuiască la persoane fizice, nu neapărat cu acestea, cât în mare parte în locuinţele pe care vâlcenii le-au pus la dispoziţia refugiaţilor. 

O altă parte însemnată de ucraineni au ales unităţile hoteliere, Vâlcea fiind un judeţ turistic, motiv pentru care nu mai puţin de 47 de persoane au fost cazate într-un hotel din staţiunea Băile Olăneşti, iar restul într-o pensiune din Râmnicu Vâlcea (cinci) şi într-un hotel din Drăgăşani (trei). 

Puţini au profitat de adăposturile puse la dispoziţie de unităţile administrativ - teritoriale. 

„Vâlcenii şi-au dovedit ospitalitatea şi generozitatea. 61 de suflete din Ucraina, care au fugit din calea războiului, sunt cazate în mai multe localităţi din judeţ, în casele unor oameni cu suflet de aur din: Râmnicu Vâlcea - 25 de persoane, Bărbăteşti - nouă, Mihăeşti - şapte, Fârtăţeşti - şase, Roeşti - cinci, Budeşti şi Buneşti - câte trei, Berbeşti - două şi Stoeneşti - o persoană. Dispensarul din satul Zăvoieni al comunei Măciuca găzduieşte nouă persoane. Cel mai vârstnic refugiat cazat în judeţul Vâlcea are 80 de ani şi se află în locuinţa unui râmnicean, iar într-un hotel din Drăgăşani este cazat un copilaş de numai câteva luni”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Vâlcea. 

De la începutul războiului din Ucraina, 46 de ucraineni au părăsit spaţiile de cazare puse la dispoziţie în Vâlcea. 

Prin adăpostul de la Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, au trecut până acum cinci tineri care se îndreptau spre Turcia şi o familie din trei membri care voiau să ajungă în Germania, la rude. 

Joi, 17 martie, a fost aprobată reactualizarea listei spaţiilor existente la nivelul judeţului, pentru cazarea cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, intraţi în România, care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Vâlcea are astfel disponibile 1450 locuri de cazare pentru refugiaţi puse la dispoziţie doar de unităţi administrativ teritoriale şi agenţi economici privaţi. 

Printre cele 47 de spaţii de cazare oferite de 34 de unităţi admninistrativ-teritoriale din cele 89 din Vâlcea se numără o anexă a Casei Memoriale Ion Ghica din Complexul Muzeal Măldăreşti, garsonierele Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea şi internatele liceelor din  Călimăneşti şi Berbeşti. 

În restul judeţului s-au pus la dispoziţie căminele culturale, şcoli, centre multifuncţionale şi de îngrijire. 

Patroni de pensiuni, hoteluri şi cabane din 12 localităţi: Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti, Brezoi, Călimăneşti, Horezu, Ocnele Mari, Câineni, Măciuca, Malaia, Milcoiu, Tetoiu şi Voineasa şi-au arătat disponibilitatea de a caza refugiaţi din Ucraina. 

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au aprobat şi o listă cu capacitatea de transport disponibilă la nivelul judeţului pentru  refugiaţi, respectiv 10 autocare şi microbuze care pot transporta în total 454 de persoane. Lista va fi reactualizată permanent. 

Vă mai recomandăm şi:

Problemele ucrainenilor ajunşi la Vâlcea şi ale autorităţilor legate de adăposturi. „Ne bucurăm că mai există şi oameni buni pe lumea asta” FOTO VIDEO

Comuna unde primarul face curăţenie în instituţia care funcţionează cu o treime din personal: „Ne rotim” FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite